Agria Eläinvakuutus har undersökt på vilka olika sätt katten främjar sin ägares mentala välmående. Undersökningen gjordes i november 2019 i samarbete med Xtreme Insights AB och besvarades av 400 finska kattägare.

Katten minskar känslan av ensamhet och tröstar i svåra situationer

Även fast katter anses ibland vara lite reserverade djur, är de bevisligen bra sällskap och bra på att trösta. Till och med 82% av respondenter svarade att katten minskar känslan av ensamhet.

Dessutom tyckte 31% av respondenter att katten är även bäst på att ge tröst när man är ledsen. Majoriteten av respondenter valde sin partner (38%) som bästa tröst i sorg. Familjen ansågs som bästa tröst av 20% och vänner av 11%.

En katt kan även hjälpa sin ägare att komma över en kris. 45% av kattägare svarade att deras katt hade hjälpt till med att komma över en kris.

Kattens sällskap hjälper med återhämtning

När man ska välja vem man umgås med för att koppla av, är katten näst bästa sällskap. Majoriteten av respondenter (26%) skulle välja sin partner som sällskap för att återhämta sig. Katten är nästan lika populär och är första valet för 23% av respondenter. 22% skulle helst spendera tid med sin familj och 18% skulle välja sina vänner.

Katten ger glädje i barndom och mer närhet till familjen

Har man haft en katt i sin barndom, har man troligtvis varit lycklig och känt sig trygg. 69% av respondenterna hade haft en katt när de växte upp och tyckte att den hade gett glädje och trygghet.

Dessutom kan en katt i familjen hjälpa familjemedlemmarna att komma närmare varandra. Hela 90% av respondenterna tyckte att deras katt har fått familjen att komma närmare.