Varje katt har sitt eget register. Vissa raser är mer eller mindre högljudda. En del katter bara viskar.

Vissa smarta katter använder olika läten för att manipulera sina ägare. Det har de lärt sig att om de jamat och fått uppmärksamhet av ägaren, får den uppmärksamhet om den fortsätter med det beteendet. På så vis kan vi ibland tro att katten är hungrig för att den står och jamar framför matskåpet, men ofta är det katten som bara använder sin intelligens och vet att om den jamar just där så får den mat. Detta måste man vara vaksam på då övervikt hos katten kan leda till många olika hälsoproblem. 

Varför jamar katten konstant eller på natten?

Jamandet hos gamla katter kan ibland öka kraftigt, särskilt nattetid. Det beror oftast på att de blir oroliga och känner sig ensamma när det blir mörkt och tyst omkring dem. En vanlig känsla hos en katt som jamar under natten är att den känner sig utsatt och övergiven. Att en katt jamar på natten kan också bero på något så enkelt som att den vill leka med dig. 

Andra fysiska orsaker till att katten jamar nattetid kan bero på dövhet eftersom döva katter saknar ofta en känsla för hur högt de låter eller blindhet eftersom katten behöver hjälp med att orientera sig.

Om din katt jamar konstant och utan någon tydlig anledning är det bra att kontakta veterinär. På så sätt kan du utesluta att jamandet beror på exempelvis någon sjukdom.