Tandlossning (parodontit) orsakas av obehandlad tandsten och tandköttsinflammation. Syftet med behandling av parodontit är att bryta sjukdomsutvecklingen och förhindra ytterligare spridning samt vävnadsförlust. Detta görs genom att rengöra tänderna, avlägsna tandsten och inflammerad vävnad samt dra ut de lösa tänderna.

Sent symtom

Tandlossning är ett sent symtom i sjukdomsbilden, om katten börjar tappa tänder har den haft en tandsjukdom länge – exempelvis tandsten.

Tandsten är mest skadligt när den har spridit under tandköttskanten. Där kan bakterierna växa och infektionen sprida ännu djupare. Där är tandsten även svårast att upptäcka så infektionen kan sprida sig till tandroten och orsaka rotspetsbölder.

Katten måste sövas

För att kunna ta bort tandsten som ligger under tandköttet måste katten sövas. Veterinären drar ut lösa tänder och tänder med långt gången parodontit. Även tänder som ligger nära den infekterade tanden kan behöva dras ut för att undvika spridningen av infektionen. I regel klarar katterna sig bra även om flera tänder måste dras ut. 

Förebyggande

Bästa sättet att förebygga bildning av tandsten och andra tandsjukdomar är att borsta kattens tänder regelbundet – helst dagligen. Vänj katten vid tandborstning vid en tidig ålder och gör det till en rutin, exempelvis att du borstar kattens tänder innan du borstar dina egna tänder. Kom ihåg att även hålla koll på kattens tandkött.