Inflammerat tandkött kallas gingivit och är vanligt på katter. Katter kan också drabbas av plaque, bakteriebeläggningar på tänderna, och tandsten vilket kan leda till svårare sjukdomar om problemen inte behandlas i tid.

Kombinera gärna torrfoder och blötfoder

Förutom dålig andedräkt är sämre aptit, svullet tandkött och att katten dreglar symtom på att något inte står rätt till i kattens mun. Gulbruna beläggningar på tänderna, vilka börjar i tandköttskanten, är också typiska symtom.

Gamla matrester som fastnar i och mellan tänderna drar till sig bakterier. Vad katten äter har stor betydelse för munhälsan.

Enbart mjuk mat kan vara sämre för mun- och tandhälsa, men enbart torrfoder är inte så bra för till exempel urinvägarna, så lite av varje kan vara bra.

Tandsten

I djuraffärerna finns idag också olika typer av leksaker och tuggpinnar som enligt tillverkarna också ska hjälpa till att hålla munnen på katten ren.

Det bästa och mest effektiva sättet att minska mängd tandsten och hålla munnen fin är att borsta tänderna, och det fordrar en väl rengjord mun från början, det vill säga munrengöring i narkos hos veterinär.

Vänj gärna katten vid att bli undersökt i munnen. På så sätt kan du snabbt själv upptäcka början till tandsten eller om något sitter fast i kattens tänder. Som vanligt gäller nämligen att desto fortare du kan åtgärda ett litet problem desto mindre är chansen att det blir till ett stort.

Att träna katten att acceptera tandborstning är också bra. Om du regelbundet borstar kattens tänder ser du nämligen till att bakterier inte får fäste på tänderna eller i tandköttet.

Hur gäller försäkringen?

Idag finns inget försäkringsbolag som ersätter borttagning av tandsten eller inflammationer till följd av tandsten. Förutom att katten slipper lida kan det därför också vara en ekonomisk investering att avsätta lite tid varje vecka med din katt för att slippa stora och dyra räkningar som du själv måste stå för.