Hur formas hårbollarna?

När katten rengör sin päls genom att slicka sig, hamnar en del hår i kattens mun som katten sedan sväljer.  

Oftast passerar de svalda håren utan problem och kommer ut med kattens avföring. Men ibland kan det samlas ovanligt mycket hår i kattens magsäck och de kan forma en hårboll. Hårbollar kan formas speciellt när katten fäller mycket hår eller tappar hår i följd av en sjukdom. Hårbollarna kan tillkomma också om katten tvättar sig ovanligt mycket, exempelvis till följd av stress eller något annat beteendeproblem.

Hur katten blir av med hårbollarna

Ett vanligt tecken på hårbollar är att katten hostar eller harklar, som följs av att katten kräks en rund eller lite avlång hårboll.

Katten kan harkla sig länge innan hårbollen kommer ut, men annars är hårbollarna relativt harmlösa.

Om hårbollen fortsätter från kattens magsäck till kattens tarm, kan den orsaka förstoppning eller som värst stopp i tarmen och då måste hårbollen opereras bort. Detta är som tur väldigt ovanligt.

Ta katten till veterinären om den kan slutar äta och bajsa och om den verkar slö och Kan kattens hårbollar förebyggas?

Bästa sättet att undvika hårbollar är att borsta katten regelbundet och ge katten mat som är av hög kvalitet och passande för kattens livssituation. Borsta katten extranoggrant alltid när den fäller hår. Speciellt katter som har en lång och tjock päls ska vänjas vid borstningen redan som kattungar för att säkerställa att borstningen går smidigt och bekvämt.

Om katten drabbas av hårbollar kontinuerligt, boka tid med veterinären. Det finns olika sätt att förebygga hårbollar, exempelvis specialfoder och kosttillskott som kan förbättra pälsens och hudens kvalitet och på så sätt minska håravfall och förebygga formation av hårbollar.

Om katten tvättar sig ovanligt mycket på grund av ett beteendeproblem, bör man ta reda på vad är bakomliggande orsaken till det. Den vanligaste orsaken till beteendeproblem är stress orsakat av kattens hemmiljö.