Julen en farlig helg för katten

Foto: Karianne Widsell

Hyacinter, levande ljus, julnötter och krusiga presentsnören. De hör alla julen till, men gör också julen farlig för katter. Här presenteras de största hoten för våra fyrfotade vänner.

Julpynt

För katten är julen med glitter, prassligt papper och krusiga snören en dröm – som snabbt kan förvandlas till en mardröm. Då finns ett överdåd av julpynt som katten i sin ystra lek kan skära sig på eller som kan fastna i svalget eller magen.

Farliga blommor

Flera av julens populära julblommor – hyacinterna, mistelns bär och julgranens vatten är också potentiella faror för katten. Om katten visar symptom på förgiftning – om den dräglar eller kräks – bör man omedelbart kontakta veterinär.

Levande ljus

Levande ljus, som ofta sprider stillsamhet och ro, kan vara en fara både för katt och människor. En yvig svans, eller nyfiken nos kan resultera i både svedda morrhår och brännskador på resten av katten. Ett omkullvält ljus kan orsaka brand.

Men visst kan kattägare också fira en traditionell jul, med allt vad det innebär. Men tänk på att placera potentiella faror, som ljus, utom kattens räckhåll.

Kräkningar och diarré

Katten kan få kräkningar eller diarré om den har ätit något olämpligt.
Läs mer

Farliga växter

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga för katter.
Läs mer

Urinvägssjukdomar

Vanliga hos katter eftersom de dricker ganska lite vatten.
Läs mer

Öronproblem

Katter kan få olika typer av problem och sjukdomar i öronen.
Läs mer

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg