Levande ljus

Ljusen kan bränna kattens morrhår eller päls. Katten kan även välta ner ljuset och orsaka brand i hemmet. Placera ljus utanför kattens räckhåll och lämna aldrig levande ljus utan tillsyn. Det säkraste alternativet i ett hem med katter är ett el- eller batteridrivet ljus.

Julblommor och -växter

Tyvärr är många av växterna som hör julen till kan vara giftiga för katten eller ha irriterande växtsaft, bland annat julrosor, hyacinter och amaryllis. Även bären från järnek och mistel samt idegranens barr är giftiga.

Placera blommor och växter som kan vara farliga för katten någonstans där katten inte når dem eller välj juliga blommor som är inte farliga för katten eller som är gjort av plast.

Snören och tillbehör för paket

Katter kan gärna tugga på tillbehör för dekorering av julkort och –paket som glitter, garnnystan, vadd och paketsnören. De kan dock orsaka problem i kattens mun, svalg och mage eller fastna i kattens tarm. I värsta fall måste föremålet opereras bort.

Bästa sättet att undvika sådana situationer är att ställa alla paket och snören utanför kattens räckhåll. Det kan även vara bra att ställa paketen under granen först på julafton då ni finns samlade i rummet och vara noga med att alla snören slängs efter att alla paket är öppnade.

Julgran

Julgranen kan vara är svår för en katt att motstå – och den kan orsaka en del farliga situationer. Katten kan klättra i granen eller hoppa mot den och på så sätt orsaka att den faller ner och katten kan bli skadad. Har du en katt hemma år det viktigt att ha en stabil julgransfot så att granen inte är lika lätt att fälla. Se även till att ställa granen på en säker plats där katten kan inte hoppa på granen.

Ett tips att hålla bort katten från granen är att använda doft som katten inte gillar. Katter brukar ogilla citrusdoft så du kan använda juliga apelsiner eller citronjuice runt granen för att hålla bort katten. 

Julpynt och -dekorationer

Julgransdekorationer kan orsaka skärsår eller mag- och tarmbesvär för katten. Glaskulor går lätt sönder och din katt kan skära sig. Om katten tuggar på julgransprydnader kan en bit av den fastna i kattens mage eller tarm. Använd helst bara hållbara julgransprydnader som katten inte kan få i sig eller skära sig på om den lyckas putta ner dem. Häng de prydnader som du är minst rädd om och som är helt ofarliga för din katt längst ner. Oftast blir katten intresserad av julpynt om den känner sig lite uttråkad, så se till att leka med katten med sina egna leksaker så att katten inte blir frestad av juldekorationerna.

Julmat

Katten ska väl också ha lite godis till jul. Du kan ge din katt små smakbitar av köttbullar, skinka och annat gott men ta det lugnt så att inte katten blir dålig i magen. Var försiktig med att ge katten ben av fläsk, fisk eller fågel eftersom små benflisor kan fastna i kattens mun, svalg eller mage. Det bästa alternativet är att ge katten kattgodis.

Glöm inte heller bort att hålla koll på spisplattor och ugnsluckor i julbaket. Både vård av brännskador och operation av främmande saker som fastnat i kattens mage eller svalg kan bli mycket kostsam.

Nötter bör du också se upp med för de kan fastna i munnen.

Gäster kan stressa

Julen är en tid då vi gärna bjuder hem folk till våra hem. En försiktig katt kan bli stressad om det kommer många gäster. Gör ett avskilt utrymme där katten kan få lugn och ro, får ha sin bädd och kan äta och dricka. Placera gärna det avskilda utrymmet högt, kanske på en hylla, där katten har bra utsikt över hemmet. En leksak fylld med torkad kattmynta blir en bra leksak. 

Om någonting skulle hända

Ta reda på var finns närmaste djurklinik som har öppet under julhelgen. Om någonting akut händer är det viktigt att katten kommer till veterinär som fort som möjligt och om du vet vart du ska direkt kan du spara många dyrbara minuter, istället för att börja leta efter veterinärklinik då när olyckan är framme.

Det är även viktigt att se till att katten är försäkrad eftersom många olyckor som förgiftning, brandskador och skärsår är vanliga under jul.

Har du Agria Kattrasförsäkring, kan du även ringa ett videosamtal till FirstVets veterinärer. FirstVet har öppet alla dagar kl 9:00-24:00. FirstVets veterinär gör en bedömning på hur akut skadan är och om katten bör tas till veterinär på en gång eller om katten kan behandlas hemma.

En katt är inte en julklapp

Sist men inte minst, det är ett stort ansvar att bli kattägare och beslutet att skaffa katt kan du inte ta åt någon annan. Hur söt den lilla kattungen än är kan det sluta mycket olyckligt om barnen eller föräldrarna inser att de inte kan eller vill ta det ansvar en djurägare bör.