Levande ljus

Man ska vara extra försiktig med levande ljus om man har katter i hemmet. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittat lite för nyfiket på dem. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas om katten välter ner ljuset.

Men visst kan kattägare också fira en traditionell jul, med allt vad det innebär. Men tänk på att placera potentiella faror, som ljus, utom kattens räckhåll.

Blommor och mistel

Julen är en tid då vi gärna har fler blommor i hemmet och tyvärr vill en del katter tugga på blommorna. Tänk på att många av de lök- och krukväxter som hör julen till kan vara giftiga för katten eller ha irriterande växtsaft, bland annat julrosor, hyacinter och amaryllis. Även snittblommor kan vara giftiga och kan ge katten så svåra skador att de dör.

Om du ändå vill ha dessa blommor tänk på att inte ha julblommorna på bordet, utan placera dem på en plats där katten inte kan nå dem. Bästa alternativet är såklart att välja juliga blommor som är inte farliga för katten.

Bären från järnek och mistel samt idegranens barr är giftiga. Så se till att placera de utanför katten räckhåll så att katten inte kan tugga på dem.

Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar eller kräks, kontakta veterinär.

Snören och paket

Paketsnören ska katten helst inte tugga på. De är mycket vassa och kan skada katten i munnen. Det bästa är att inte lägga fram paketen under granen förrän på julafton då ni finns samlade i rummet. Var också noga med att alla snören slängs efter att alla paket är öppnade.

Katter tuggar också gärna på glitter, garnnystan, vadd och annat julpynt. Att ta bort sådant ur kattens mage eller svalg kan bli smärtsamt och kostsamt.

Bästa sättet att undvika sådana situationer är att ställa alla paket och snören utanför kattens räckhåll och underhålla katten med något annat, till exempel genom att leka med katten med sina egna leksaker.

Julgran och julpynt

Julgranen är en annan sak som roar många katter eftersom där finns oemotståndliga frestelser.

Det är främst unga katter som ger sig på att klättra i granen men de roliga julgranskulorna som hänger och dinglar är svåra att motstå för vilken katt som helst. Glaskulor går lätt sönder och din katt kan skära sig. Julgransprydnader av garn kan katten tugga i sig och garntråden kan fastna i kattens tarmar.

Använd helst bara hållbara plastkulor och julgransprydnader som katten inte kan få i sig eller skära sig på om den lyckas putta ner dem. Häng de prydnader som du är minst rädd om och som är helt ofarliga för din katt längst ner.

De flesta katter är förtjusta i att dricka vatten på alla andra ställen än i sin egen skål. Julgransfoten kan därför ses som en ny attraktiv vattenskål. Tänk på att inte tillsätta något i vattnet som kan vara farligt för katten, till exempel gödningsmedel.

Om det annars är svårt att hålla din katt bort från julgranen, kan du ställa exempelvis folie eller bubbelplast, eller någon doft som katten inte gillar (exempelvis citrus) runt granen.

Julmat

Katten ska väl också ha lite godis till jul. Du kan ge din katt små smakbitar av köttbullar, skinka och annat gott men ta det lugnt så att inte katten blir dålig i magen. Var försiktig med att ge katten ben av fläsk, fisk eller fågel eftersom små benflisor kan fastna i kattens mun, svalg eller mage. Det bästa alternativet är att ge katten kattgodis.

Glöm inte heller bort att hålla koll på spisplattor och ugnsluckor i julbaket. Både vård av brännskador och operation av främmande saker som fastnat i kattens mage eller svalg kan bli mycket kostsam.

Nötter bör du också se upp med för de kan fastna i munnen.

Gäster kan stressa

Julen är en tid då vi gärna bjuder hem folk till våra hem. En försiktig katt kan bli stressad om det kommer många gäster. Gör ett avskilt utrymme där katten kan få lugn och ro, får ha sin bädd och kan äta och dricka. Placera gärna det avskilda utrymmet högt, kanske på en hylla, där katten har bra utsikt över hemmet. En leksak fylld med torkad kattmynta blir en bra leksak. 

Om någonting skulle hända

Ta reda på var finns närmaste djurklinik som har öppet under julhelgen. Om någonting akut händer är det viktigt att katten kommer till veterinär som fort som möjligt och om du vet vart du ska direkt kan du spara många dyrbara minuter, istället för att börja leta efter veterinärklinik då när olyckan är framme.

Det är även viktigt att se till att katten är försäkrad eftersom många olyckor som förgiftning, brandskador och skärsår är vanliga under jul.

Har du Agria Veterinärvård, kan du även ringa ett videosamtal till FirstVets veterinärer. FirstVet har öppet alla dagar kl 9:00-24:00. FirstVets veterinär gör en bedömning på hur akut skadan är och om katten bör tas till veterinär på en gång eller om katten kan behandlas hemma.

En katt är inte en julklapp

Sist men inte minst, det är ett stort ansvar att bli kattägare och beslutet att skaffa katt kan du inte ta åt någon annan. Hur söt den lilla kattungen än är kan det sluta mycket olyckligt om barnen eller föräldrarna inser att de inte kan eller vill ta det ansvar en djurägare bör.