Kräkningar och diarré hos katt

Den vanligaste anledningen till att katter drabbas av kräkningar eller diarré är att de ätit något som de inte borde. Oftast går problemen över på några dagar och det finns en hel del du kan göra själv för att hjälpa katten på bättringsvägen. Här berättar vi om vad samt när det är dags att uppsöka veterinär.

Kräkningar

Akuta kräkningar hos katt är oftast ofarliga och kan orsakas av en tillfällig funktionsstörning i kattens mage, eller hårbollar.

Hårbollar

Att katten kräks upp hårbollar är normalt speciellt hos de långhåriga kattraserna. När katten slickar och tvättar sig så sväljer katten en del hår och de hår som inte smälts formar en liten boll som katten då kräks upp. Du kan förebygga hårbollar genom att borsta din katt regelbundet.

Akuta kräkningar går oftast över med rätt behandling. Om katten är pigg och kan dricka vatten, kan du behandla den hemma. Men om katten är slö och vägrar att dricka, eller om det finns blod i utföringen eller i spyan, bör du kontakta veterinär. Vanliga orsaker för kräkningar är främmande föremål eller en allvarlig sjukdom som njursvikt, bukspottkörtelinflammation, giftstruma eller tumörrelaterad sjukdom.

Diarré

Om katten får akut diarré, kan den oftast behandlas hemma. Hos kattungar orsakas diarré oftast av parasiter, ändringar i diet och bakterie- eller virusinfektioner. Hos vuxna katten orsakas diarré ofta av en inflammatorisk tarmsjukdom, ämnesomsättningssjukdom eller tumör.

Om kräkningarna eller diarré pågår i flera dagar, bör du ta katten till veterinär för en undersökning.

Behandling hemma

Vätska

Katten förlorar mycket vätska när den har räkningar och diarré. Vätskebrist är farligt för katter så det är viktigt att se till att katten får i sig tillräckligt mycket vatten. Kattens normala dagliga vätskebehov är ca 0,3dl-0,5dl per kg.

Om katten inte vill dricka självmant kan du försöka ge den vatten med hjälp av en liten plastspruta. Du kan lägga till en elektrolytpulver i vattnet, exempelvis Nutrisal eller Rehydration Support Electrolyte Instant.

Utfodring

Katten bör inte svältas. Du kan ge katten ett specialfoder som stödjer tarmens funktion.

Medicin

Det finns många receptfria läkemedel som hjälper stoppa diarré, främja tarmens funktion eller balansera tarmbakteriestammen – till exempel Attapectin, Canikur, Canicur Pro, Enteromicro och Inupekt Forte.

Om katten mår inte bättre efter 2-3 dagar eller den blir sämre, ska du boka tid hos din veterinär för en undersökning.
Kräkningar och diarré

Katten kan få kräkningar eller diarré om den har ätit något olämpligt.
Läs mer

Farliga växter

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga för katter.
Läs mer

Urinvägssjukdomar

Vanliga hos katter eftersom de dricker ganska lite vatten.
Läs mer

Öronproblem

Katter kan få olika typer av problem och sjukdomar i öronen.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg