En hel del av våra jultraditioner är inte helt ofarliga för katten eftersom det finns många saker som din katt kan råka ut för nu i jultider. Risken för brännskador, skärsår, förgiftning eller att katten sväljer något olämpligt som måste opereras bort, ökar när vi fyller hemmet med levande ljus, julblommor, paket-snören och julgranskulor.

Du behöver inte avstå från den mysiga stämning som dessa julsaker ger men du får tänka på en del saker och vara lite extra försiktig.

Se upp med blommor, mistel och gran

Julen är en tid då vi gärna har fler blommor i hemmet. Katter brukar gilla att tugga på blommor. Tänk på att många av de lök- och krukväxter som hör julen till kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft. Detta gäller till exempel julrosor, hyacinter och amaryllis. Även snittblommor kan vara giftiga och kan ge katten så svåra skador att de dör. Om du ändå vill ha dessa blommor tänk på att inte ha julblommorna på bordet, utan placera dem på en plats där katten inte kan nå dem.

Katter är förtjusta i att dricka vatten på alla andra ställen än i sin egen skål. Julgransfoten kan därför ses som en ny attraktiv vattenskål. Tänk på att inte tillsätta något i vattnet som kan vara farligt för katten, till exempel gödningsmedel.

Bären från järnek och mistel är giftiga. Detsamma gäller idegranens barr. Så se upp med dessa.

Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar eller kräks, kontakta  närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären för att behandlas.

Var försiktig med ljus

Levande ljus tänder vi gärna denna årstid och naturligtvis ska man inte behöva avstå från den stämning som stearinljus ger. Men har du katt måste du vara extra försiktig. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittat lite för nyfiket på dem. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas i pälsen eller i bostaden med intensivvård på djursjukhuset som följd.

Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten. Ett bra alternativ till vanliga ljus är ljusstakar som hänger på väggen och täckta ljuslyktor som katten inte kan bränna sig på. Men även då måste du vara uppmärksam på att katten inte välter en ljuslykta så den orsakar en brand.

Snören kan snärja och skära

Paketsnören ska katten helst inte tugga på. De är mycket vassa och kan skada katten i munnen. Det bästa är att inte lägga fram paketen under granen förrän på julafton då ni finns samlade i rummet. Var också noga med att alla snören slängs efter att alla paket är öppnade.

Katter tuggar också gärna på glitter, garnnystan, vadd och annat julpynt. Att ta bort sådant ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och en dyr och tråkig sådan för matte och husse. Nötter bör du också se upp med, då de kan fastna i munnen. Lek gärna med katten, men låt den inte ha dessa saker att leka med själv.

Papperskassar brukar locka de flesta katter. Fyll gärna en med hopknycklade julpapperstussar. Glöm bara inte att klippa bort handtagen på kassen så inte katten fastnar där och stryper sig.

Julgranskulor av plast är bättre än glas

Julgranen är en annan sak som roar. Det brukar ta längre tid än en uppesittarkväll för katten att komma underfund med det stora trädet som fått bästa platsen i rummet. Där finns oemotståndliga frestelser.

Det är främst unga katter som ger sig på att klättra i granen men de roliga julgranskulorna som hänger och dinglar är svåra att motstå för vilken katt som helst. Glaskulor går lätt sönder och din katt kan skära sig. Julgransprydnader av garn kan katten tugga i sig och garntråden kan fastna i kattens tarmar.

Använd bara plastkulor och julgransprydnader som katten inte kan få i sig eller skära sig på om den lyckas putta ner dem. Häng de prydnader som du är minst rädd om och som är helt ofarliga för din katt längst ner.

Benflisor i julgodiset kan fastna

Katten ska väl också ha lite godis till jul. Ge gärna din katt lite smakbitar av köttbullar, skinka och annat gott men ta det lugnt så att inte katten blir dålig i magen. Var försiktig med att ge katten ben av fläsk, fisk eller fågel där små benflisor kan fastna.

Glöm inte heller bort att hålla koll på spisplattor och ugnsluckor i julbaket. Både vård av brännskador och operation av främmande saker som fastnat i kattens mage eller svalg kan bli mycket kostsam; allra helst om det inträffar under juldagarna och du blir tvungen att åka in på jourtid med din katt.

Gäster kan stressa

Julen är en tid då vi gärna bjuder hem folk till våra hem. En försiktig katt kan bli stressad om det kommer många gäster. Gör ett avskilt utrymme där katten kan få lugn och ro, får ha sin bädd och kan äta och dricka. Placera gärna det avskilda utrymmet högt, kanske på en hylla, där katten har bra utsikt över hemmet. En leksak fylld med torkad kattmynta blir en bra leksak. 

En försäkring är bra

Naturligtvis ska du på alla sätt du kan försöka undvika att din katt råkar ut för en olycka men om olyckan ändå är framme är man tacksam om katten är försäkrad så inte räkningen blir alltför tung. En veterinärvårdsförsäkring täcker för olycksfall från första dagen.

Ge inte bort katten om du inte är säker på att den får det bra

Sist men inte minst. Det är ett stort ansvar att bli kattägare och beslutet att skaffa katt kan du inte ta åt någon annan. Hur söt den lilla kattungen än är kan det sluta mycket olyckligt om barnen eller föräldrarna inser att de inte kan eller vill ta det ansvar en djurägare bör.