Se över din katts öron med jämna mellanrum. 

Sår på öronlappen blöder ofta mycket även om såret är ytligt. Därför bör du torka av örat med saltlösning för att se hur djupt såret är. Kontakta din veterinär om såret är stort eller inte vill sluta blöda och behöver sys.

Öroninflammation (Otit)

Otit eller öroninflammation som är den vardagligare benämningen, är relativt vanligt förekommande hos katter. Inflammationen orsakar klåda och smärta och därför börjar katten klia sig, skaka på huvudet och kan luta huvudet med det inflammerade örat nedåt. Ofta blir örat rött och rinnigt samt luktar illa.

Öroninflammation kan vara en följd av bland annat skabb eller allergi. Öroninflammation ska alltid behandlas av veterinär för att utesluta vad den orsakas av. Om inflammationen inte behandlas i tid kan den bli kronisk och sprida sig till mellanörat vilket är betydligt allvarligare.

Blodöra

Ett blodöra beror ofta på någon form av infektion. Om det kliar i kattens öron kan den skaka på huvudet och slå i örat så hårt att en blodblåsa bildas under skinnet. Ibland kan blodöra också bildas om din katt blivit biten av en annan. Blodöra kan göra ont på vissa katter medan andra inte tycks vara särskilt besvärade. Det är dock viktigt att uppsöka veterinär eftersom det annars kan förvärras. Din veterinär tömmer blodblåsan på vätska för att få bukt med problemet.

Öronskabb

Öronskabb är en parasit som lever i kattens hörselgång. Det uppskattas att ungefär hälften av katternas öronproblem orsakas av öronskabb. Öronskabb visar sig genom att katten kliar sina öron kraftigt och ofta. Öronen brukar också fyllas med ett svartbrunt sekret. Ibland kan du se de små skabbdjuren med blotta ögat. Veterinärenställer diagnosen genom att undersöka öronsekretet med microskop.