Påskpynt kan vara farligt för katten

Foto: Åsa Franzén

Nu runt påsk pyntar vi våra hem med blommor och andra småsaker. Tänk på att vissa saker kan vara farligt för katten. Du behöver inte avstå från ditt påskpyntande men var lite extra försiktig så inte katten råkar ut för en olycka.

Håll koll på fjädrar 

Fjädrar är roliga saker för en katt. Även påskpynt av olika slag är skojiga att busa med. Att ta bort främmande föremål ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och dyr sådan för matte och husse. Lek gärna med katten men låt den inte ha små saker eller saker som den kan tugga i sig när den är för sig själv.

Se upp med blommor

På påsken köper vi fler blommor till hemmet, som katter brukar gilla att tugga på. Tänk på att många blommor och snittblommor  kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft. Påskliljan till exempel, som finns i nästan alla hem så här års, är giftig för katten.

Har du en katt som visar intresse för växter av olika slag bör du placera de som kan vara farliga för katten på en plats där den inte kan nå dem - eller köp endast blommor som är inte giftiga för katter.

Var försiktig med ljus

Levande ljus ska man alltid var mycket försiktig med när man har djur. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittar lite för nyfiket på dem. Och katter är nyfikna djur som gärna kollar in allt nytt. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas i pälsen eller i bostaden med intensivvård på djursjukhuset som följd.

Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten. Ett bra alternativ till vanliga ljus är ljusstakar som hänger på väggen och täckta ljuslyktor som katten inte kan bränna sig på. Men även då måste du vara uppmärksam på att katten inte välter en ljuslykta så den orsakar en brand.

Kräkningar och diarré

Katten kan få kräkningar eller diarré om den har ätit något olämpligt.
Läs mer

Farliga växter

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga för katter.
Läs mer

Urinvägssjukdomar

Vanliga hos katter eftersom de dricker ganska lite vatten.
Läs mer

Öronproblem

Katter kan få olika typer av problem och sjukdomar i öronen.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg