Rotspetsbölder kan orsakas av en frakturerad eller kariesskadad tand eller en sjukdom som parodontit.

Symtom

Rotspetsbölder är mycket smärtsamma för katter. Men katter brukar inte visa att de har ont i munnen så det kan vara svårt att upptäcka att någonting är fel. Katten kan dock börja bete sig lite konstigt, till exempel sluta bita på sina leksaker, salivera mycket och tugga endast på en sida av munnen, där det gör minst ont.

Vid ett senare skede kan katten ha svårt att öppna och stänga munnen. Kattens ansikte kan börja svullna och infekterade rötter i överkäkens kindtänder kan skapa en böld som öppnar sig strax nedanför ögat. Ibland kommer det var ur ena näsborren om bölden spricker.

Behandling

Rotspetsböld rensas upp hos veterinär och ibland måste tanden dras ut för att undvika återinfektion. För att dämpa inflammationen och smärtan ges antibiotika samt smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Om rotspetsbölden har uppkommit i följd av en annan sjukdom i munhålan, till exempel parodontit eller FORL, bör även denna sjukdom behandlas.

Förebyggande

Om din katt har en bruten tand, kontakta alltid veterinär. Det är viktigt att behandla tanden i tid - om en rotfyllning görs i tidigt skede kan rotspetsinfektion förebyggas.

Borsta kattens tänder regelbundet för att förebygga inflammationer och infektioner i munnen.