Ensamlevande djur

Kattens immunförsvar är inte anpassat för att leva i flock och därför drabbas katter som lever många tillsammans oftare av sjukdomar. För en uppfödare som ibland har främmande katter hemma eller utlånade för parning är risken också större att få in smitta från andra besättningar.

Miljön spelar roll

Hygienen och ventilationen måste vara god för att katterna ska hålla sig friska. Ett exempel är kattlådorna som katten kissar och bajsar i. Om de inte städas tillräckligt ofta torkar avföringen och damm virvlar upp i kattens päls. Dammet kan innehålla virus som katten sedan får i sig när den slickar sig.

Symtomfria smittbärare

En katt som bär på virus behöver aldrig bli sjuk utan det är immunförsvaret som ”bestämmer” om sjukdomen utvecklas eller inte. Immunförsvaret ska vara så bra att katten inte får några symptom från sina virus. En katt kan alltså själv vara helt frisk men ändå sprida virussmitta.

Bidragande orsaker

Medfödda defekter i immunförsvaret, individuell motståndskraft och andra pågående sjukdomar är sådant hos katten som också spelar roll för om katten blir sjuk eller inte. Symptom på en sjukdom visar sig på det stället på kroppen viruset gjort mest skada.

Antikroppar från vaccin och mamman

Kattungarna får antikroppar mot olika sjukdomar från sin mamma när de diar. Vid 8-9 veckors ålder fyller man också på med antikroppar genom att vaccinera katten. Grundvaccinationen upprepas efter 3-4 veckor, vid ett års ålder och därefter enligt din veterinärs rekommendationer. De virussjukdomar som du alltid ska vaccinera din katt mot är: parvo/kattpest och kattsnuva.