Ett värmeljus kan tyvärr orsaka många typer av farliga situationer i ett hem med katter. Många katter förstår inte alls faran med eld och en olycka kan snabbt vara framme. Även en lugn katt kan bli frestad och nyfiken om där står ett fladdrande ljus i närheten.

Levande ljus kan skada katten och hemmet

En nyfiken katt som inspekterar ljuset kan bränna sina morrhår eller långa brösthår. Katten kan även bränna sin tass eller få stearin på den.

Även om katten inte är intresserad av det levande ljuset, kan en yvig kattsvans bränna eller fatta eld när katten går förbi.

Katten kan även av misstag (eller med flit) välta omkull ljuset och orsaka en farlig situation. Ett omkullvält ljus kan elda upp gardinen eller bordsduket i närheten. Om värmeljuset ligger i en ljuslykta av glas kan glaset gå sönder och katten kan få ett sår i tassen.

Håll koll på katten och placera rätt

Man ska aldrig lämna levande ljus utan uppsikt – speciellt om man har katter. Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten.  

Placera ljusen alltid på en plats dit katten inte når eller på ytor som är förbjudna för katten, exempelvis matbordet. Placera inte ljus på kattens vanliga gångvägar eller utsiktsplatser, som fönsterbrädan.

Undvik värmeljuslyktor med låga kanter eller andra typer av ljus där flamman är synlig och katten kan nå den. Ett alternativ är att ställa levande ljus i en stor lykta där katten kan inte röra flamman. Se till att lyktan är stor nog och placerad på ett säkert ställe så att katten inte kan välta den.

Det säkraste alternativet

Det säkraste ljuset man kan ha i ett hem med katter är ett icke-levande ljus. Numera finns ett brett utbud av elektriska och batteridrivna värmeljus, kandelaber och blockljus i olika varianter som skapar en lika mysig stämning som ett riktigt ljus.