Transportbur

Använd transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten.

Transportburar hittar du i djuraffärer och stormarknader, köp en innan du har fått hem din katt.

Klösbräda

Ordna med klösbräda åt katten, annars ger den sig snart på dina möbler och väggar. Många snickrar själva ihop egna klösbrädor och klätterträd - virke är billigt och köpa. Du kan använda dig av antingen en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet.

Vaccination och avmaskning

Se efter kattens vaccinationer, du ska vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Kontakta din veterinär för mer information. 

Du bör avmaska din katt regelbundet - det finns en hel del olika märken ute på marknaden. Du bör prova olika för att hitta den sort som passar dig och din katt. Avmaskningsmedel finns receptfritt på apotek. Fråga personalen om du är osäker.

Kastrering

Kastrera honkatten om du inte tänker låta den gå i avel. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig.

Kastrera även din hankatt om ska gå ute fritt. Det finns tyvärr för många oönskade katter. En hane som är okrastrerad och inte får para sig blir vanligen stressad och urinmarkerar.

Aktivering

Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, så det är bra om du kan ägna dig åt honom och leka med honom. Pingisbollar, tomma toarullar och skinnmöss är populära leksaker. Kom ihåg att den lilla katten orkar inte leka länge och att kattungar måste få sova mycket.

Du kan köpa en liten kattigloo eller inrätta transportboxen till "katthus" genom att bädda den med en filt. Om boxens dörr går att ta bort, gör det. Då är det ingen risk att katten blir instängd. Kattungen tycker om att ligga lite mörkt och tryggt ombonad i sin "koja".

Äldre katter väljer gärna liggplatser med utsikt över rummet. Den bästa lekkamraten till din katt är dock en annan katt, ska du vara borta mycket på dagarna, kan du fundera skaffa den en lekkompis.

Försäkring

Du får den mest omfattande försäkringen samt en kattungerabatt som gäller under första året, när du försäkrar din katt innan den fyller 4 månader. Agria Kattrasförsäkring ersätter kostnader för sjukdomar och skador.

Även om katten är fullt frisk så kan det hända olyckor till en nyfiken och busig liten kattunge och då är det bra att ha en försäkring.