Katten tillför mycket till ditt liv, men även om den verkar självständig har den ett stort behov av tid och kärlek. Katter kan leva i tjugo år eller mer, vilket du bör vara medveten om innan du skaffar den. Är du inte säker på att du kan ta hand om katten de närmaste tjugo åren, kan det vara bättre att välja en vuxen katt.

En kattunge kräver mer tid

En vuxen katt har ofta stor personlighet och passar bra in hos äldre personer eller barnfamiljer. Men en vuxen katt har ibland svårare att anpassa sig till ett nytt hem och till andra husdjur, än vad en kattunge har.

Många faller för den söta kattungen och vill ta hem den vid så tidig ålder som möjligt. Men en kattunge bör inte lämna sin mamma före tolv veckors ålder, annars blir katten otrygg och få problem med att bli rumsren.

Välj inte en kattunge om du måste lämna den ensam och inte har tid för den när den är liten.

- Fler borde välja en vuxen katt, främst på grund av att det finns många som har hamnat i kläm, men också för att de katterna är minst lika underbara som en kattunge, berättar Agrias veterinär Lotta Möller.

Lär känna en katthemskatt innan köp

Det finns fördomar om att katthemskatter är konstiga. Vissa katter som blivit omhändertagna är mer reserverade än andra, men de flesta katterna är väldigt tillgivna.

Väljer du en vuxen katt från ett katthem kan du besöka katten innan du bestämmer dig och få ett intryck om kattens personlighet, om ni passar ihop.

Det är väldigt lätt att bli förtjust i en katt vare sig den är ung eller gammal. Glöm inte att du som kattägare ansvarar för att katten ska få en lycklig och trygg uppväxt. Därför är det viktigt att du överväger ditt beslut om att skaffa en katt noga.