Om en katt fräser åt en nyfödd bebis kan det bero på att barnet luktar främmande för katten.

Att ha en katt hemma kan vara underbart för dig med barn. Här får du tips hur du gör livet tillsammans med katt och barn så härligt som möjligt.

Vilken katt passar för familjeliv?

Någon speciell ras med definitionen ”familjekatt” finns inte. Inte heller katter som tålmodigt accepterar att bli omkullsprungna eller klappade mothårs. Katter kan vara avvaktande eller fräsa åt barn som är högljudda och vilda – tills katten inser att barnets spring och högljuddhet inte är något farligt. När katten väl har vant sig vid barnet är det sällan några problem.

Du kan hjälpa din katt genom att ge denne ett eget utrymme, till exempel genom att skapa en viloplats utom räckhåll för barnet. Se till att kattens liggplats, mat- och vattenskålar, leksaker, kattlåda, etc. står kvar på sin plats eller flytta det till ett lugnare ställe bort från alltför störande områden.

Kom ihåg att katter är anpassningsbara och det går att vänja dem vid det mesta, som att umgås med småbarn, åka bil, kammas, gå i koppel och även att lära sig leva med hundar och andra katter. Men för vissa katter kan det ta längre tid än för andra och det krävs tålamod och att vi tänker på att göra det så bra som möjligt för katten. Mer att vi tänker att vi anpassar oss efter kattens behov än tvärtom, det är det som är ansvarsfullt djurägande.

Vänj katten vid babyns doft

Katter kan fräsa åt mattes och husses nyfödda bebis. Det beror oftast på att barnet luktar främmande för katten. Ett bra tips är att om möjligt ta med något hem från BB med barnets lukt innan barnet kommer hem, så att katten är van vid doften när barnet väl kommer.

Tips att lära barnen

  • Jaga inte katten
  • Låt katten vara ifred när den äter, sover och går på kattlådan
  • Visa hur man klappar katten, var gärna med själv i början, tvätta händerna efteråt
  • Visa var katten mest gillar att bli kliad och klappad och vad katten inte gillar
  • Visa hur man kan leka med katten och med kattleksaker
  • Gör det trevligt för både katten och barnet, ge beröm
  • Ge lite restriktioner - hur länge och när det är lämpligt att leka med katten