Ovana katter skriker eller jamar under färden. Den känner bilens krängningar, till exempel, i vägkurvor, och blir oroliga över ovanliga ljud och dofter som tränger in i bilen. Därför är det viktigt att vänja katten till bilåkandet så tidigt som möjligt.

Underlätta för den åksjuka katten

Servera inte någon måltid i anslutning till färden, men katten bör ha tillgång till friskt vatten.

Vid svårare fall av åksjuka kan en veterinär skriva ut lugnande medel. Receptfria åksjuketabletter finns men rådgör alltid en veterinär först. Tabletterna måste vara avsedda för katt och dosen anpassad till dess vikt.

När katten inte kan följa med

Katter mår alltid bäst att få vistas i sin egen hemmiljö. En släkting eller en granne kan vara lösningen, som ett par gånger dagligen sköter kattens sandlåda, mathållning, pälsvård och framför allt sysselsätter sig med katten. Att tidvis ha radion på kan minska en eventuell ensamhetskänsla.

Ett annat alternativ är, att katten får vistas hemma hos en släkting eller granne i dennes bostad, eller som tredje alternativ hyra in den på ett kattpensionat. Välj pensionatet noga och besök stället innan. Katten ska vara vaccinerad innan man lämnar den på pensionat.