Många katter väljer att stanna inomhus när de bli äldre

Med åldern försämras kattens tarmfunktion och det gör att katten inte tar till sig av alla näringsämnen i maten. Smak- och luktsinnet blir också sämre och vilket kan leda till att katten äter mindre.

Agrias veterinär Lotta Möller:

– Katten bör äta lättsmält och varierad mat, annars kan den drabbas av förstoppning. Det finns speciell mat att köpa som är anpassad för äldre katter.

Katten behöver mycket vatten

Den gamla katten upplever inte att den är törstig och dricker inte lika mycket som en ung katt, det kan göra att den blir uttorkad. Därför är det viktigt att se till att katten får i sig mycket vatten.

– Det är bra om katten får burkmat som innehåller mer vatten än vad torrfoder gör. Katten ska dessutom alltid ha tillgång till rent och fräscht dricksvatten, fortsätter Lotta Möller.

Klorna fastnar i mattan

När katten blir äldre klättrar den inte i träd lika mycket eller klöser på klösbrädan. Det gör att klorna inte slits lika mycket som de gör på en ung katt, och det blir svårare för katten att fälla in klorna. De kan fastna i mattan vilket är jobbigt för katten.

Den gamla kattens sjukdomar

Många sjukdomar är vanligare hos äldre katter än hos yngre, några exempel är högt blodtryck, cancer, diabetes och njursvikt. Lotta berättar:

– Njurproblem är speciellt vanligt hos äldre katter. Det märks genom att katten kissar mer, börjar lukta ur munnen, äter mindre och går ner i vikt.

Inte lika roligt att vara ute längre

När katten åldras blir den inte lika smidig som den en gång var, den får svagare muskler och är inte längre lika aktiv. Det gör att många äldre katter väljer att stanna inomhus. Men Lotta Möller påpekar ändå att det är viktigt att aktivera den gamla katten så den blir rörligare.

Örjan Hemmingsson, ägare till katten Isse som blev 21 år, märkte hur katten förändrades:

– De sista åren ville han inte gå ut, han var nästan helt döv och blev rädd eftersom han inte hörde om en annan katt sprang upp bakom honom.

Katten behöver hjälp i hemmet

Örjan berättar vidare:

– Isse orkade inte hoppa upp i sängarna längre och kunde inte sitta på parkettgolv, för då gled tassarna isär.

Gamla katter behöver kanske hjälp med att hoppa upp i favoritstolen, det går att placera ut en kudde eller en pall som trappsteg för katten.

– De flesta katter vill ha en trygg och lugn plats i hemmet där de kan sova. Det blir ännu viktigare när katten blir gammal för då sover den mer, förklarar Lotta.

Måste ha livskvalitet

Att kattens behov förändras när den blir äldre är naturligt, men det är också viktigt att reflektera över om den gamla katten mår bra. Är kattens liv väldigt begränsat är det kanske inte heller ett värdigt liv.

– Det är ett svårt att ta beslutet att låta avliva sin katt. Isse hade inga sjukdomar utan blev bara gammal. Men när katten inte längre har någon livskvalitet, måste man tänka efter om det är för sin egen skull eller för kattens som man låter den leva, avslutar Örjan.

Hur gammal är din katt?

En ungefärlig tabell över hur katten åldras jämfört med människan.

Kattens ålder: Motsvarande ålder
hos människa:
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 52
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80
17 84
18 88
19 92
20 96
21 100