Det är en utbredd missuppfattning att naturen har ordnat det så vist att katter inte råkar ut för tandproblem som vi människor. Men så är det inte utan katter kan få tandsten och olika tandsjukdomar om man inte borstar deras tänder regelbundet. Även utekatter drabbas av tandsten, trots att de lever ett mer ”naturligt” liv.

Symtomen svåra att se

Håll koll på kattens tänder för att upptäcka tandproblem i tid

Katter brukar inte visa att de har ont i munnen eller tänderna. Katten kommer exempelvis inte sluta äta på grund av tandvärk, den kan dock endast tugga på en sida av munnen, där det gör minst ont.

Det är vanligt att kattens dåliga andedräkt avslöjar att den har tandsten och kanske så långt framskriden tandlossning att flera tänder inte kan räddas. Då måste katten sövas för att kunna behandla den. När katten är sövd drar veterinären ut de skadade tänderna och tar bort tandsten.

Borsta kattens tänder

Plack är en beläggning som består av bakterier och matrester och om den inte avlägsnas kan den förkalkas och bli tandsten. Enda sättet att bli av med plack är genom att borsta kattens tänder. Plack produceras hela tiden och tandsten kan bildas inom 2-3 dagar så det är viktigt att borsta tänderna regelbundet – helst dagligen.

Vänj katten vid tandborstning så tidigt som möjligt och gör det till en del av vardagsrutinen, exempelvis genom att borsta kattens tänder innan en lekstund eller innan du borstar dina egna tänder.

Det finns tandkräm för katter som du kan köpa på apoteket eller i djuraffär, men de är mest för att göra tandborstningen lite lättare eftersom de innehåller oftast någon smak som katter gillar. Använd inte tandkräm som är avsedd för människor!