Ren kattlåda

Oftast kissar katten någon annanstans är endast om lådan inte är tömd eller ren nog. Kattlådan kan även vara för ren för katten, speciellt om man använder för starka rengöringsmedel. Katter har bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska nobba lådan.

Protest eller sjukdom

Om lådan är lagom ren för katten men den använder den inte, är någonting fel. Vanliga orsaker till att katten kissar utanför lådan är sjukdom eller att katten protesterar mot något. Katten får kanske inte tillräckligt med uppmärksamhet. Katten kan även protestera om lådan är för nära matskålen eller en annan katts låda. Om det finns fler katter i hemmet är det viktigt att alla katter har var sin låda.

Katten kan även ha blåskatarr eller någon annan sjukdom. Så om din katt plötsligt slutar använda sin kattlåda, kontakta veterinär.

Sand och låda

Prova olika sorters kattsand och kattlåda för att hitta en som din katt gillar mest. En kattlåda med huv minskar skvättandet med kattsand och är bra för katter som kissar över kanten. Kattlådor finner du i dagligvaruhandeln eller i djuraffären.

Det finns en hel uppsjö av klumpbildande och icke-klumpbildande sander och ströer - prova också gärna olika pellets, det är väldigt individuellt vad katterna gillar för sand. Du kan även fundera på att skaffa en till låda till katten eftersom vissa katter vill ha en låda för kiss och en för bajs.

Funkar inte dessa knep, ta din katt till veterinär.