Om din katt är otrygg i transportburen måste du försöka lära den att förknippa buren med något positivt

Hantering

Redan som liten kattunge är det en god idé att vänja katten vid att bli hanterad. Då blir det inte lika ovant för den att bli undersökt av en veterinär i framtiden.

Vänj katten vid att du tittar den i munnen, öronen, rumpan och tar den på tassarna. Ger du den några godbitar samtidigt som du hanterar katten vänjer den sig snart vid att bli undersökt. Som ägare är det också väldigt skönt att veta att ens katt känner sig trygg när du hanterar den.

Transportbur

Att låta katten vänja sig vid transportburen gör resan trevligare för katten. Om katten känner sig trygg under resan kommer den inte heller känna sig lika utsatt på kliniken.

Det är viktigt att ha en transportbur av bra kvalité, gärna en modell där det går att lyfta av överdelen på buren. På så vis kan katten ligga kvar i underdelen av sin trygga bur under delar av undersökningen.

Att låna en transportbur på kliniken är ingen god idé eftersom den luktar både djurklinik och främmande katter vilket katten inte kommer känna sig trygg med. Det är alltid bra att försöka få sin katt att förknippa transportburen med positiva upplevelser och på så vis skapa trygghet.

Låt buren stå framme och lägg ut godbitar runt och i buren. Om katten inte har alltför dåliga erfarenheter med sig sedan tidigare kommer den troligtvis vara nyfiken och av egen vilja gå in i buren. När den gjort det kan du stänga dörren och testa att gå runt lite med buren samtidigt som du ger katten godbitar.

Är katten otrygg i buren?

Har du en katt som redan är otrygg i transportburen måste du försöka lära den att förknippa buren med något positivt. Det tar lång tid och kräver tålamod.

Lyft av burens överdel och låt underdelen stå framme så att katten har möjlighet att undersöka den. Lägg godbitar runt buren på ca en halvmeters avstånd. På så vis får katten endast en god upplevelse av att äta godiset utan att behöva bekymra sig om att vara för nära buren. Långsamt minskar du avståndet mellan godbitarna och buren för att till slut lägga bitar på botten av den.

När katten känner sig trygg med att gå in i burens nederdel för att äta godis sätter du på överdelen och börjar godisprocessen på nytt. När den så småningom vant sig vid att gå in i buren är det dags att försiktigt träna på att stänga dörren och bära transportburen en liten bit samtidigt som du matar katten med godbitar.

Det varierar från katt till katt hur lång tid tillvänjningsprocessen tar. Det beror mycket på hur motiverad katten är att ta dina godbitar och hur rädd katten är för transportburen.

Vet vad som väntar

Många katter vet precis vad som ska hända när transportburen kommer fram och sticker och gömmer sig direkt.

Det kan hjälpa både dig och katten att alltid ha transportburen stående framme. Då blir buren inte ett tecken på att en obehaglig upplevelse är på gång och det finns chans att katten börjar använda buren som ett litet krypin att sova i.

Lugnande doft och tillskott

Du kan också ta hjälp av dofter som signalerar trygghet till katten. Feliway är en doftspray som innehåller trygghetsskapande lukt. Den utsöndrar samma doft som katten avger när den stryker sig mot möbler och annat i hemmet.

Om du sprayar buren med Feliway en kvart innan katten ska transporteras så skapar du extra trygghet för katten. Doften sitter kvar i runt 2 timmar så den hjälper också till att ge katten lite extra trygghet på kliniken. Feliway kommer dock bara ha denna trygghetsskapande effekt om katten redan är hyfsat van vid sin transportbur.

När du kör med katten i bilen kan det vara en god idé att täcka transportburen med en filt. Det får buren att kännas mer som en lya och det är lugnande för katter att kunna gömma sig.

Ett par timmar innan du ska bege dig till veterinären kan du också ge din katt kosttillskottet Zylkene som har en lugnande inverkan. Det går bra att kombinera Feliway och Zylkene då den första har en trygghetsskapande effekt och den andra en lugnande.

I väntrummet

Om det är väldigt stojigt och oroligt i väntrummet hos veterinären kan du låta katten vänta i sin bur i bilen på att det blir er tur.

Om du väljer att sitta i väntrummet är det en god idé att inte låta buren stå på golvet. Att få sitta lite högre hjälper katten att reglera sin stress samtidigt som den inte känner sig lika utsatt.

Låt inte hundar lukta eller stirra på katten. Även om din katt skulle vara van vid hundar är det påträngande och stressande för katten att sitta i bur och inte kunna komma ifrån den främmande hunden. Det är inte heller säkert att katten tycker det är lugnande att du klappar eller tittar på den. Däremot kan det ha en lugnande inverkan att prata med den.

I undersökningsrummet

När du kommer in i undersökningsrummet tar du av burens överdel och lämnar det till katten om den vill gå runt och undersöka rummet eller om den vill stanna i säkerhet i burens bottendel.

Om du blir ombedd att hjälpa till och hålla i katten så försök att hålla den så löst som möjligt. Katter blir nämligen stressade av att bli fasthållna.

Förhoppningsvis kan ovanstående tips hjälpa till att göra veterinärbesöket mindre stressande för dig och din katt även om det tyvärr nog är väldigt få katter som faktiskt tycker om att gå till veterinären.