Den korthåriga katten

En katt med kort päls behöver inte badas eftersom den själv klarar av att hålla sig ren. När katten slickar sin päls avsöndras ett lagom tjockt skyddande fettlager. Fettlagret fungerar som balsam och hjälper till att hålla katten torr vid blött väder. En katt som varit ute i regn kan se väldigt blöt ut. Men när den ruskar på sig försvinner vattendropparna som endast fastnar längst ut på hårstråna.

Den långhåriga katten

En långhårig katt klarar inte av att hålla sig ren själv utan måste få lite hjälp. Hur ofta du behöver bada den beror på hur mycket naturligt fett som katten avsöndrar i sin päls. Om du inte ska ställa ut katten brukar det räcka att bada den långhåriga katten varannan månad.

Utställningskatten

För en katt som ställs ut är pälsvården inklusive badet enormt viktig. Det finns mängder med olika schampon, balsam och andra pälsvårdsprodukter att välja mellan på marknaden. Uppfödare av utställningsraser brukar börja vänja katterna vid att bli badade redan innan de flyttar till sina nya hem.

Den nakna katten

Nakenkatter ska badas oftare än de med päls. Det är nödvändigt för att få bort pälsoljan som alla katter har. Skillnaden är att katter med päls absorberar oljan, medan en Sphynx blir klibbig eftersom den inte kan absorbera oljan själv.

Själva badet

Katter vill ha varmt vatten när det är dags att bada. Något varmare än ditt eget badvatten ska det vara men absolut inte hett. Schamponera och skölj noga igenom pälsen. Om din katt har lång päls kan du använda balsam så blir det lättare att reda ut pälsen efteråt.

Handdukstorka pälsen så mycket det går men undvik att gnugga alltför mycket då det kan resultera i en hoptovad päls. Föna sedan pälsen helt torr med varm luft. Var noga med att det inte blir för hett men inte heller för kallt då katten lätt kan bli förkyld. Borsta till sist igenom pälsen. 

Vänj din katt vid vatten

Oavsett om du har en katt som behöver bada eller inte är det bra att vänja den vid vatten från att den är liten kattunge. Det kan ju faktiskt hända att den drabbas av ohyra eller får något extremt kladdigt eller äckligt i pälsen som gör att den måste bada i framtiden.