Innan du ger dig iväg på semesterresan bör du vara ordentligt påläst på om vad som kan vara bra för din katt under tiden. Här ger vi information och tips om var du hittar viktig information om du vill ta med katten på utlandsvistelsen, hur du bör tänka kring bilresan och resmålet med katten och vad som är bra att känna till kring kattpensionat och försäkring.

Lämna katten hemma

Om du väljer att lämna din katt hemma när du reser är det viktigt att du har en kattvakt som kommer och ger katten mat och vatten två gånger om dagen, gör rent i lådan samt umgås med katten en stund. Är du borta uppemot en vecka bör du överväga att låta någon kan bo hos dig istället. Även om katter är självständiga individer, är de även sociala varelser som behöver sällskap och något som sker i deras tillvaro.

Kattpensionat

Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att ta hand om din katt, kan du boka plats för katten på ett kattpensionat. Tänk på att bra kattpensionat ofta har sommaren fullbokad långt i förväg. Kontakta en kattklubb, de brukar kunna ge anvisning på välrenommerade kattpensionat som har en hög standard både ifråga om inkvartering och katternas skötsel. Kom ihåg att om du ska inackordera din katt på ett kattpensionat måste den vara vaccinerad.

Ta med katten på bilresan

Katter är territoriella och i hög grad bundna vid sin omgivning och många katter mår nog bäst av att inte behöva resa alls. Om du ändå tar med din katt på bilresan kan det vara bra att känna till att katter lätt kan bli åksjuka. Du kan hjälpa din katt genom att inte ge den mat strax innan ni ska åka. Din veterinär kan hjälpa dig med åksjukemedel om det skulle behövas.

Eftersom katter ofta blir nervösa av att åka bil kan du träna katten redan som liten genom att under kontrollerade former åka kortare bilturer med katten. Det kan förebygga att katten kräks eller kissar och bajsar av ren nervositet. Har du en mycket stressad katt kan du pröva att spreja buren med Feliway, vilket är ett lugnande preparat som finns hos bland annat veterinärkliniker.

Det är viktigt att du transporterar katten i en kattbur och inte lös i bilen, det skyddar katten om ni skulle råka ut för en olycka.

Viktigt! Lämna aldrig katten ensam i bilen. Temperaturen utomhus behöver inte vara särskilt hög för att det ska bli för varmt för katten inne i bilen. Se också till att katten får tillgång till vatten emellanåt och eventuellt en kattlåda om ni reser en längre sträcka.

Ta hand om katten på semesterorten

Innan du tar med katten på semestern bör du ordentligt tänka igenom vilken miljö katten kommer hamna i. Kommer det finnas människor där som är allergiska? Finns det andra katter på resmålet som skulle innebära ett problem för din katt? Finns det till exempel barn eller andra djur som skulle kunna påverka din katts säkerhet på något vis? Om du tror att kattens välmående kan äventyras bör du se över möjligheterna att inte ta med katten. 

Väl på plats på nya stället kan det vara bra att försöka få det att efterlikna er hemmiljö i den mån det går. Du kan till exempel försöka placera mat- och vattenskål på samma ställe som hemma, samt ta med lite använd kattsand från lådan hemma. Se till att din katt är id-märkt samt har halsband på sig. Det är inte ovanligt att stressade katter eller katter som befinner sig i en ny miljö ger sig ut på egna äventyr. Fästingmedel är också att rekommendera.

Ta med katten utomlands

För dig som planerar att ta med katten utomlands, är det viktigt att känna till Eviras regler för resor med djur. Tänk på att reglerna kan skilja sig åt mellan länderna. 

Här hittar du Eviras fullständiga regler 

Om du ska flyga med katten behöver du kontrollera med flygbolaget vad som gäller. Ofta går det bra att ha en katt som väger max. 9kg i bur inne i kabinen, medan en större katt behöver transporteras i lastutrymmet i bur som är godkänd för transport.

Tänk på att utlandsvistelser kan innebära högre smittorisk för katten. Till exempel dvärgbandmask finns inte i Finland och därför måste katten avmaskas 1-5 dagar innan hemresan.