Det är ingen fara att släppa ut katten trots minusgrader och snötäcke, men då behöver det vara under tider där du kan släppa in katten när den behöver. Att gå från jobbet på morgonen och komma hem sent och låta katten vara ute är inte bra.

Man kan med fördel ställa i ordning en skyddad liggplats där katten kan bädda ned sig i varma filtar i det fall den behöver värma sig i väntan på att matte eller husse kommer hem och öppnar dörren in till värmen.

Förfrysningar

Katter som inte ges möjlighet att komma in och värma sig med jämna mellanrum kan förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår. Förfrusna kroppsdelar börjar oftast rodna eller kan få en blåaktig färg.

Om man misstänker att katten har förfrusit sig är det viktigaste att den får värma upp sig inne i rumsvärmen, kanske under en filt. Försök få upp värmen långsamt och stabilt - det är inte rekommenderat att gnugga eller värma med jättevarmt vatten.

Ta kontakt med veterinär om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.

Reflex och ägarens kontaktuppgifter

Alla som har en utekatt bör skaffa ett bra reflexhalsband så att katten syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i till exempel en gren eller liknande.

Du bör ID-märka din katt men kom också ihåg att skriva ditt namn och telefonnummer på halsbandet. En öronmärkning kan vara svår att se och ett chip kräver en chipläsare som definitivt inte tillhör standardutrustningen i våra hem. Ett textat telefonnummer kan alla läsa av och det kan rädda livet på en katt som tagit sig för långt ifrån sitt hem en kall vinterdag.