Katter är ökendjur från början och då fick de i sig i princip all vätska via maten. Därför drack katterna väldigt sällan och detta påverkar även dagens katter och deras törst. 

Vatten är bra för kattens kropp och att få i sig tillräckligt med vätska kan hjälpa förebygga en del urinvägssjukdomar med mera.

Isbitar

Isbitar gör vattnet mycket mer intressant för katten: katten kan bita på dem, slicka på dem och såklart leka med dem. Isbitarna blir ännu godare när man lägger en godisbit i vattnet innan man fryser det. Då blir katten mer sugen på att slicka på isbiten och får i sig vatten. Du kan även ha isbitar i kattens vattenskål.

Rinnande, färsk vatten

Rinnande eller rörlig vatten är mer intressant för katten än vatten som bara står i vattenskålen. I djuraffärer finns det en mängd olika vattenfontäner och andra tillbehör som gör vattnet mer intressant för katten. Kom ihåg att byta vattnet varje dag för vatten som är en dag "gammalt" kanske inte duger för en kräsen katt.

Vattenskålar

Vi rekommenderar att du har flera olika typer av vattenskalar för din katt och placerar de på lite olika ställen i hemmet. Pröva vattenskålar med olika material och olika former för att hitta den som din katt gillar mest. En del katter föredrar platta skålar som de kan dricka ur utan att morrhåren nuddar vattenskålens kanter, och en del katter dricker vatten helst ur husses eller mattes vattenglas.