Rätt reflexer kan rädda liv. En bra reflex kan synas på över 100 meters håll när den träffas av strålkastarljus. En katt som inte har reflex syns först på ca 20 meters avstånd, vilket oftast är för sent.

När det är mörkt utomhus större delen av dygnet blir speciellt mörka katter svåra för bilister att se. Därför bör du som valt att ha din katt ute skaffa ett bra halsband som gör att den syns i mörkret nära trafikerade vägar.

Tänk på att använda en modell med ett så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande. 

Reflexer eller lampor

Nuförtiden finns ett brett urval av katthalsband och du som kattägare kan välja mellan alla möjliga sorter.

Det vanligaste är att använda ett vanligt reflexhalsband eller ett halsband med lampor. Det finns fördelar med båda varianterna, har du en långhårig katt där halsbandet gärna försvinner in i pälsen kan ett halsband med lampor ibland synas bättre.

Testa halsbandet

Innan du släpper ut din katt ska du kontrollera att den faktiskt kan ta sig ur halsbandet om det skulle behövas. Det gör du enklast inomhus genom att föra in ett finger innanför halsbandet och försiktigt dra lite.

Är det ett halsband med resår ska katten då kunna dra sig ur halsbandet och är det ett halsband med så kallat snabbspänne ska spännet gå upp när trycket ökar.

Tänk på att det är bättre med ett halsband som är lite för enkelt att ta sig ur än ett som är svårt att få av.