När det börjar skymma allt tidigare på eftermiddagarna blir speciellt mörka katter svåra för bilister att se. Därför bör du som valt att ha din katt ute skaffa ett bra halsband som gör att den syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med ett så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande. 

Reflexer eller lampor

Nu för tiden finns ett brett urval av katthalsband och du som kattägare kan välja mellan alla möjliga sorter. Det vanligaste är att använda ett vanligt reflexhalsband eller ett halsband med lampor. Det finns fördelar med båda varianterna, har du en långhårig katt där halsbandet gärna försvinner in i pälsen kan ett halsband med lampor ibland synas bättre.

Testa halsbandet

Innan du släpper ut din katt ska du kontrollera att den faktiskt kan ta sig ur halsbandet om det skulle behövas. Det gör du enklast inomhus genom att föra in ett finger innanför halsbandet och försiktigt dra lite. Är det ett halsband med resår ska katten då kunna dra sig ur halsbandet och är det ett halsband med så kallat snabbspänne ska spännet gå upp när trycket ökar. Tänk på att det är bättre med ett halsband som är lite för enkelt att ta sig ur än ett som är svårt att få av. 

Ta ditt ansvar som kattägare

Om du har din katt som utekatt är det viktigt att du tar ditt ansvar som kattägare också på andra sätt. Katten bör vara kastrerad, id-märkt och vaccinerad innan du släpper ut den.