De flesta stallkatter i Finland har det bra, de är överösta av kärlek, klappar och kramar. En kattkompis kan vara en trygg start för de mindre barnen på ridskolan. Men även en stallkatt behöver en dos av daglig omvårdnad.

Ett bra sätt att måna om katten är att utse en kattansvarig som håller ett extra öga på kattens välmående och hälsa.

Utse en kattansvarig

En kattansvarig person med extra ansvar för att katten vaccineras mot kattpest och influensa varje år. Ser till att den avmaskas regelbundet eftersom katter får i sig parasiter när de äter fåglar, råttor och möss. Tecken på att katten har mask är bland annat dålig päls, avmagring och maskar eller ägg i avföringen.

Även om stallkattens största uppgift är att hålla rent efter råttor och möss i stallet så måste den utfodras med vanlig kattmat och färskt vatten för att få hela näringsbehovet täckt. Ett tips är att placera maten högt så att stallets hundar inte kommer åt den.

Se till att katten har en lugn plats

Högt på kattens önskelista står lugn och ro. Stallkatten vill gärna dra sig tillbaka om det blir för stökigt och mycket folk. Katter ligger gärna lite högt uppe med fin utsikt över stallgången. Placera en mjuk korg på ett skåp eller liknande med utsikt över entrén och stallgången. I den bästa av världar har katten flera viloställen att dra sig tillbaka till.

Kastrera och ID-märk

För att hindra oönskade kattungar är det enklast att kastrera alla stallkatter, både honor och hanar. Passa på att id-märkta katten när den ändå besöker veterinären. ID-märkningen ökar kattens möjligheter att hitta hem om den skulle springa bort eller råka ut för en olycka.

Alla katter riskerar att utsättas för skador, och stallkatten är extra utsatt. Just sårskador toppar skadestatistiken bland huskatter efter magproblem som diarréer och kräkningar. Om olyckan är framme kan veterinärvårdsbehandlingen bli dyrare än man anar.

Ta hand om stallkatten genom:

  • Daglig utfodring och färskt vatten
  • Årliga vaccinationer
  • Regelbunden avmaskning
  • ID-märkning
  • Kastrera både honor och hanar
  • En bra försäkring