Om katten ska gå ute

Om man har tänkt släppa ut sin katt finns det några saker att tänka på. Det är viktigt att ID-märka katten, antingen med mikrochip eller med en tatuering i örat. På så vis vet man vem som är ägare till katten om den skulle springa bort. Det är också viktigt att vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva. Om du har skaffat katt i vinter och precis ska börja släppa ut den när det blivit ljusare ute, kan det vara klokt att först gå med katten i sele i området kring bostaden. Då lär sig katten var den bor, och vilket område den ska hålla sig till.

Vatten och vindskydd

Tänk på att katten ska ha tillgång till vatten, foder och vindskydd ute, eftersom det snabbt kan frysa på under de nyckfulla vårmånaderna.

Se över fodret

Upplever du att katten har varit mindre aktiv under vinterhalvåret? Då kan det vara läge att se över kattens diet. Kanske behöver den en ökad fodermängd nu när den börjar röra på sig mer. Det kan också vara så att katten ökat i vikt under vintern och behöver en reducerad fodermängd.  Rådfråga en veterinär om du är osäker.

Marskatter

Februari, mars och april är den period då många av fjolårets katter blir könsmogna. När dygnets ljusa timmar blir fler kommer honkatterna i löp! De skriker, rullar på golvet och kan markera inne. Detta är stressande för dem och det bästa är att låta kastrera katter som inte ska gå i avel, för att förebygga oönskade kattungar.

Giftiga växter

Visst är det vackert att köpa en vårgrupp att ställa på köksbordet. Men tänk på att vissa växter faktiskt är farliga om katten skulle tugga i sig dem. Du kan läsa mer om vilka växter man bör se upp med här.

Näta in balkongen för katternas skull

För våra katter är balkongen ett perfekt ställe att sitta och spana, men se till så att du har ett skydd så att katten inte ramlar ner och skadar sig.

Försäkra katten

Trots att man är rädd om sin katt kan olyckan vara framme. Då är det viktigt att ha en veterinärvårdsförsäkring. Här kan du läsa mer om priser och olika typer av kattförsäkring.