En för tjock katt drabbas lättare av sjukdomar som i många fall förkortar kattens liv. Exempel på sådana är sjukdomar i leder, hjärta, lungor och lever samt diabetes. En överviktig katt kan också få problem med huden eftersom det kan vara svårt för den att tvätta sig ordentligt. Ofta gör övervikten katten tröttare och på ett sämre humör. En katt i lagom hull kan därför sägas leva ett gladare och bättre liv än den tjocka.

Kattungens diet lägger grunden

Djur blir tjocka av samma orsaker som människor, det vill säga av för mycket mat och för lite motion. Bidragande orsaker till övervikt kan även vara sjukdom, ålder och fel foder. Om du kastrerar sin katt bör du tänka på att det minskar matbehovet med ungefär 30 procent.

Redan till kattungen är det viktigt att ge rätt mängd mat. Det är nämligen då som katten bildar sina fettceller. Vuxna djur kan inte bilda nya fettceller utan bara öka storleken på dem. Katter som fått för mycket mat som unga blir alltså oftare feta i vuxen ålder eftersom de har fler fettceller än normalt.

Känna revbenen och se midjan

Du ska lätt kunna känna revbenen på din katt när du stryker handen över dem. Måste du trycka för att känna dem är katten överviktig. Om du inte kan känna revbenen alls lider katten sannolikt av fetma, det vill säga den väger minst 15 procent mer än sin idealvikt.

När du tittar på din katt ovanifrån ska du också kunna se midjan. Ifall du känner dig osäker på om din katt är för tjock kan du be din veterinär titta på den. Det kan också vara en god idé att vid den årliga hälsokontrollen låta väga katten samt be veterinären föra in viktuppgiften i kattens journal.

Att hjälpa sin katt att gå ned i vikt är att göra den en stor tjänst. Det är dock viktigt att inte sätta katten på någon form av svältdiet eftersom för snabb viktminskning kan orsaka katten leverskador. En minskning på cirka två procent per vecka brukar vara ett lagom mål.

Rätt foder ger bestående resultat

Att enbart dra in godis och minska på det vanliga fodret kan hjälpa om katten bara är lite överviktig. Handlar det om en större viktminskning är det bäst att byta till ett lättare foder.

Det är mycket sällan katter lider av fetma orsakad av sjukdom. Om du misstänker att kattens övervikt på något sätt är förknippad med sjukdom eller smärta bör du ta kontakt med en veterinär innan du börjar bantningen. Din veterinär kan också hjälpa dig att upprätta ett speciellt viktminskningsprogram. Idag finns också många veterinärer som är specialiserade på kostfrågor för djur.

Glöm dock aldrig att bantning tar tid och att tålamod är den viktigaste egenskapen för ett bestående resultat.