Även katter gillar julklappar

De flesta kattägarna köper en julklapp till sitt djur. Det allra vanligaste är att köpa en leksak eller något gott att äta. Även om djuren inte förstår julens budskap är det en god idé att tänka lite extra på djuren under julhelgen. 

Vet du om att katten blir stressad av okända människor och ni väntar gäster kan en bra julklapp vara en av de doftspridare som finns på bland annat veterinärkliniker. De innehåller lugnande feromoner som ger katten bättre förutsättningar att komma till ro. Kom ihåg att doftspridaren måste verka en tid innan den ger effekt, så det kan vara en god idé att ge den som julklapp i förskott till lättstressade katter.

Katterna kan behöva lite extra omtanke om du tror att julen kan bli lite stojig. En lugn vrå där katten kan dra sig undan är ofta uppskattad. 

Att tänka på:

  • Innan du köper en godsak i julklapp till katten – tänk på att katter rör sig mindre under den kalla årstiden och lätt kan öka i vikt. Detta kan ge besvär med urinvägarna, förstoppning och ledproblem.
  • Låt inte katten öppna paket med presentsnören. Om det vill sig illa kan katten svälja dessa - vilket kan orsaka svåra skador på tarmen.
  • Ingen choklad till djuren. Precis som hundar kan katter bli förgiftade om de får i sig choklad. Eftersom de vanligtvis inte har något sug efter socker är det fortfarande ganska ovanligt och okänt.