Transportera katten säkert

När du reser med din katt ska du aldrig ha den lös i bilen. Att ha en katt som springer runt och distraherar är livsfarligt och kan leda till trafikolyckor. Dessutom är risken stor att katten lyckas smita genom öppna fönster eller dörrar vid tillfälliga stopp. Att ha en ordentlig transportbur är den absolut bästa lösningen för att ni båda ska komma fram i tryggt förvar.

Tänk på det här när din katt åker transportbur

  • Transportburen ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena. Palla gärna upp den bakre änden av buren om den placeras på sätet, så att det inte blir nedförsbacke inuti buren.
  • Täck gärna över buren med en filt hemifrån för att låta katten komma undan och känna sig lite tryggare under dess skydd.
    Kör lugnt, spela inte för hög musik och ta det lugnt i trafiken. Katten känner av din stress.
  • Lämna aldrig katten ensam i bilen. Tänk på att katter, precis som hundar, kan få värmeslag av att befinna sig i varma bilar.
  • Se också till att katten inte blir uttorkad. Ska du åka långt, stanna och ge katten vatten.

Är du osäker på vad som gäller för transport av katt kan du alltid ta hjälp av Jordbruksverket. Där får du information om vilka regler som gäller för exempelvis storlek på transportbur, tid katten får vara i bilen och annan viktig information.

Läs Jordbruksverkets regler för transport här

Så väljer du en transportbur till din katt

  • Välj en stabil och hållbar transportbur
  • Välj rätt storlek på transportbur
  • Undvik en för ”öppen” transportbur, katter inte gillar att vara utsatta för andras observation
  • En transportbur som är enkel att rengöra om det händer en olycka, då det blir obehagligt om dofter dröjer sig kvar i buren.
  • Välj en transportbur som är enkel att plocka isär så katten har möjlighet att sitta kvar i burens underdel vid undersökning om den vill och/eller att man inte behöver dra den ut ur/trycka in den i buren.
  • Välj en transportbur som är anpassad för en katt. Katter gillar inte att dela på små utrymmen.

Låna inte en transportbur

Låna inte en transportbur av en annan kattägare. En lånad transportbur luktar främmande och kanske t.o.m. av katten som använder den vanligtvis. Främmande katters lukt kan vara skrämmande för din katt och det är ingen bra början att placera katten i ett trångt utrymme som luktar annorlunda och obekant, och dessutom av eventuella rivaler.

Så får du katten att förknippa buren med något positivt

Har du en katt som redan är otrygg i sin transportbur eller som ännu inte är van vid den du skaffat? Försöka lära den att förknippa buren med något positivt. Det kan ta lite tid och kräver en del tålamod.

Lyft av burens överdel och låt underdelen stå framme så att katten har möjlighet att undersöka den. Lägg godbitar runt buren på ca en halvmeters avstånd. På så vis får katten en god upplevelse av att äta godiset utan att behöva bekymra sig om att vara för nära buren. Långsamt minskar du avståndet mellan godbitarna och buren för att till slut lägga bitar på botten av den.

När katten känner sig trygg med att gå in i burens nederdel för att äta godis sätter du på överdelen och börjar godisprocessen på nytt. När den så småningom vant sig vid att gå in i buren är det dags att försiktigt träna på att stänga dörren och bära transportburen en liten bit samtidigt som du matar katten med godbitar. Bär buren stadigt genom att hålla den i famnen, i stället för att använda handtaget, då det ofta lätt blir vingligt och skakigt.

Det varierar från katt till katt hur lång tid tillvänjningsprocessen tar. Det beror mycket på hur motiverad katten är att ta sina godbitar och hur rädd eller avvaktandes katten är för transportburen från början.

Låt buren stå framme hemma och bädda den med någon mysig filt och lägg in leksaker och godis då och då. Det gör att den blir en positiv del av hemmet och inte en obekant sak som endast kommer fram när det är fara och färde.

Underlätta bilresan med träning

Många katter gillar heller inte att åka bil. Ljuden från motorn i kombination med bilens rörelse kan vara skrämmande och kattens känsliga balanssinne gör att de lätt blir åksjuka. För att underlätta bilfärden både för dig och din katt är det bra att träna bilåkning innan ni gör en längre bilresa. Börja med korta bilturer på bara några minuter och öka långsamt upp efter hand.

Lugna katten med feromonspray

Det finns feromonspray som kan ge ha en lugnade effekt på stressade katter. Feliway är en feromonlösning som är en konstgjord motsvarighet av kattens ansiktsferomoner, vilka kan skapa välbefinnande och lugn. Att spraya buren med en sådan spray 30 minuter innan ni åker kan göra katten lugnare. Sprayen kan du också använda när du kommer fram till det nya stället för att katten snabbt ska komma till rätta.

Kattbeteenderådgivare hjälper dig med råd

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem. 

Beteenderådgivning för katt