Vänj katten vid att borsta tänderna

Det är inte svårt att förebygga tandsjukdomar hos våra katter. För att undvika tandsten och tandlossning är noggrann regelbunden rengöring av tänderna mycket viktigt och för att kunna borsta tänderna på din katt måste du lära den att acceptera det.

Börja invänjningen redan när katten är liten genom att titta i munnen, borsta och kontrollera tänderna. Håll kattungen stadigt och börja med att sära på läpparna. I början behöver du heller inte använda en borste utan kan nöja dig med en tops eller en kompress på fingret.

Ge beröm

Försök att göra det hela lustbetonat med mycket beröm, uppmuntran och kanske en liten godbit, precis som du gör vid till exempel kloklippning och pälsvård.

Du ska vara bestämd och genomföra det du tänkt dig även om djuret har en annan uppfattning. När kattungen finner sig i att du lyfter på läpparna och öppnar gapet ska du slösa med beröm.

Nöj dig till att börja med att borsta lite symboliskt för att allt eftersom djuret vänjer sig, borsta mera noggrant. Om du vill använda tandkräm ska det vara en speciell sort för katter.

Vaccinering

Alla katter ska vaccineras mot kattpest.
Läs mer

Ska katten kastreras?

Det finns flera fördelar med kastration av både han- och honkatter.
Läs mer

Stressigt veterinärbesök

Ett besök hos veterinären kan vara stressande både för katten och ägaren.
Läs mer

Reflexer

Det är viktigt att katten syns i mörkret så kom ihåg kattens reflexer.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg