Varför är kattens tandvård viktigt?

Tandvård av katt är viktigt eftersom de flesta tandsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden tandborstning. Det kan vara svårt att upptäcka att katten har tandproblem innan det har gått för långt så det är viktigt att hålla koll på kattens mun och tänder.

Plack är en beläggning som består av bakterier och matrester i munnen och produceras dagligen. Om man inte avlägsnar plack regelbundet kan det förkalkas till tandsten. Obehandlad tandsten kan sprida sig under tandköttskanten och orsaka tandköttsinflammation (gingivit). Om inflammationen inte behandlas kan den sprida sig vidare till tandroten och orsaka tandlossning (parodontit).

Förebyggande tandvård

Enda sättet att bli av med plack är genom att borsta kattens tänder. Eftersom plack bildas hela tiden och tandsten kan börja bildas redan efter 2-3 dagar är det viktigt att borsta tänderna regelbundet. Med hjälp av tandborstning kan man även avlägsna lättare tandsten.

Försäkringen ersätter inte behandling av parodontit eller borttagning av tandsten eftersom dessa tandproblem kan förebyggas genom munvård.

Vaccinering

Alla katter ska vaccineras mot kattpest.
Läs mer

Ska katten kastreras?

Det finns flera fördelar med kastration av både han- och honkatter.
Läs mer

Stressigt veterinärbesök

Ett besök hos veterinären kan vara stressande både för katten och ägaren.
Läs mer

Reflexer

Det är viktigt att katten syns i mörkret så kom ihåg kattens reflexer.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg