Katter vässar sina framklor:

  • För att få loss gamla, utslitna klodelar, de s.k. skidorna.
  • För att sträcka på och öva den in- och utdragande klomekanismen.
  • För att skärpa de utväxande nya klorna.
  • För att revirmarkera genom att utsöndra feromoner från små körtlar belägna intill framtassarnas trampdynor, som därvid betraktar föremålet de vässar på som sin egendom.
  • För att katten känner sig otrygg. Försök att lista ut vari denna otrygghet beror på.

Åtgärder

Täck över den del av möbeln som katten vässar på med en filt eller med folie. Blomspruta med vattendusch är ett annat hjälpmedel. Även stark pepparsås, typ Tabasco att stryka på det angripna stället, om tyget tål det. I England finns det självhäftande ”vässpapper” att applicera. Hör efter i välsorterade zoobutiker, om man importerat det.

Inköp eller tillverka ett vässträ. Köp kattmynta (Népeta catária) och stryk det på vässträt. Detta kan locka katten till användning. Bortåt 50 % av alla katter attraheras av dessa dofter. De flesta katter föredrar ett vertikalt vässträ, så de har möjligheter att sträcka på kroppen och benen samtidigt som de ”kloar”. Det är också den vanligaste väss-ställningen , även när katter vässar klorna utomhus. En del katter gillar horisontella vässmöbler så de kan ligga på rygg och sega sig under.

Huvudsaken är, att klösträet står framme och helst att det finns flera stycken, till exempel ett i varje rum. Måste katten t ex gå bakom en dörr eller in i badrummet, när den känner vässlust, är alltsammans totalt fåfängt. Då känns andra möbler mer attraktiva.

I USA stoppar man ofta kattens förstörelselusta genom att operera bort dess klor, vilket tack och lov än så länge är förbjudet i Finland. Denna metod inverkar mentalt på kattens hälsa och kan orsaka håglöshet och depression, vilket i sin tur kan ge upphov till andra beteendestörningar.