Under hösten är det svårt att upptäcka en hund eller katt på gatan i gryning eller skymning. Gatubelysningen hjälper inte alltid tillräckligt till eftersom Agrias statistik visar att de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

En reflex är det lättaste sättet att förebygga trafikolyckor med husdjur. En bra reflex syns på 100 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Utan reflex syns djuret först på cirka 20 meters avstånd, vilket kan vara för sent.

Det finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare - från diskreta infällningar i koppel och halsband till hela jackor och västar i reflexmaterial, samt blinkande lampor.

Det viktigaste är förstås att reflexerna syns. Bäst effekt får reflexerna om de kombineras med blinkande lampor som kan fästas i halsband, sele och koppel.

Är reflexen utsliten?

Reflexer varar inte för evigt utan de slits och blir mindre synliga med åren. Så innan du börjar använda reflexen igen, kontrollera att den syns fortfarande. Ett enkelt sätt att kontrollera det är genom att lysa på reflexen på fyra meters avstånd.

Lamporna blir också svagare med tiden, speciellt om batterierna börjar ta slut.

Agrias reflextips:

  • Kombinera reflexen med en lampa på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • Hundar med tjock päls syns bäst med reflexväst eftersom en lampa eller ett reflexhalsband kans försvinna i pälsen. Ett tips är att fästa reflex eller lampa i kopplet istället för selen eller halsbandet.
  • Se till att hundens reflexer och lampor syns från alla håll: från båda sidorna samt bakifrån och framifrån
  • Har du en utekatt, skaffa ett reflexhalsband för katten eller fäst en lampa till kattens halsband.
  • Se till att även du som djurägare bär reflexer! Allra bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa