Det tar tid för hunden att landa i ett nytt hem

Ett nytt hem betyder nya vanor och rutiner. Att komma till ett nytt hem kan jämföras med att flytta till ett nytt land där alla talar ett främmande språk. Hundens vardag och vanor förändras när den måste anpassa sig efter sin nya flock. Därför är det viktigt att inte kräva för mycket av hunden den första tiden. Ofta tar det mellan sex och tolv månader innan hunden bott in sig helt.

Lägg tid på att lära känna varandra

Att ha kul tillsammans är jätteviktigt för att bygga en bra relation. Aktivera hunden med sådant som du vet att den tycker om. Låt också hunden vara med mycket i familjen, men respektera samtidigt om den vill vara i fred. Tillit tar tid att bygga upp och inledningsvis får du kanske ha överseende om hunden stundtals visar oönskade beteenden.

Osäkerhet kan visa sig som separationsångest och resursförsvar

De stora förändringarna som en omplacering innebär kan i vissa fall leda till osäkerhet. Separationsångest är inte helt ovanligt och grundar sig sannolikt i att en hund som blivit ”utslängd” ur en tidigare flock inte vet om den nu kommer bli lämnad ännu en gång. Här är det viktigt att träna hunden som om den vore en valp. Lämna den endast korta stunden i början, begränsa ytan och ge den något hårt att tugga på.

Beroende på hur hundens liv sett ut tidigare kan osäkerheten också visa sig genom att den börjar vakta saker eller flockmedlemmar. Ett bra sätt att få bukt med ett sådant problem är att träna byteshandel.

Välj rätt hund

Det är viktigt att du väljer rätt hund för dig. Du ska tänka på bland annat om du vill ha en aktiv eller lugnare hund, kort- eller långhårig, liten eller stor. Tänk också på hundens blivande hem: bor du i ett hus eller i en etta, har du en gård, har du bil, finns det andra husjdur i hemmet?

Du kan hitta omplaceringshundar på bland annat olika hundgrupper på Facebook eller via närmaste djurskyddsföreningar. Annonserna brukar innehålla mycket information om hunden och vilket typ av hem skulle passa den bäst, tex. om hunden ska inte bo med andra hundar eller om hunden har en tendens att skälla mycket.

Om du tycker att det är någonting skumt med annonsen eller säljaren, köp inte hunden. Hunden kan vara sjuk, smugglad från utlandet, stulen eller från en oansvarig uppfödare. Även om man kan känna att man vill "rädda hunden" så är det oftast inte värt det. Om det skulle visa sig att hunden är mycket sjuk eller har allvarliga beteendeproblme, så blir dessa problem ditt ansvar.