Du ska först ha klart för dig vad du förväntar dig av din blivande kamrat. Tänk på att en hund kan leva upp till 15 år – ni har alltså många år tillsammans! Det finns över 400 olika hundraser i världen och alla raser passar inte alla människor. Däremot finns det en hundras för varje människa. Försök i största mån att utgå från dig själv och din familj och inte enbart köpa hund på grund av utseende. Tänk på att det finns många typer av raser och blandningar av raser, så chansen är stor att du hittar en kombination av båda.

Vilken typ av hund vill du ha?

Olika hundraser har olika ursprungliga användningsområden som man bör at till hänsyn - vissa raser har avlats för att vakta, andra för att spåra eller jaga. Fråga dig själv vad du vill ha hunden till för. Är du ute efter en jaktkompis, en aktiv hund du kan springa med eller en sällskapshund som ska ligga på soffan med dig? Läs på om rasen och dess egenskaper för att bestämma om just den rasen kommer passa dig.

Hur stor hund vill du ha?

Vad är en lagom stor hund för dig? En hund som väger 5 kg eller en som väger 35 kg? Många stora raser är så stora att endast en vuxen klarar av att promenera med dem i koppel. Det finns även många kraftiga mellanstora hundar som har mycket styrka och kan dra i koppel till och med mer än en större hund. En stor hund äter mer än en liten.

Hur gott om utrymme har du hemma?

Det är inte nödvändigtvis så att en stor hund kräver en stor bostad - förutsatt att man kan ge den tillräcklig med stimulans och motion. Däremot bör man tänka igenom om man själv klarar av att bo i en liten etta tillsammans med en Newfoundland som i princip tar upp hela det lediga golvutrymmet.

Stora raser kan å andra sidan vara nog så lugna och inaktiva inomhus medan mindre hundar springer runt och busar desto mer. Många av de små behändiga raserna kan vara väldigt aktiva inomhus.

Tänk även på utrymmen utanför hemmet. Finns det plats i familjens bil för t.ex. en Leonberger eller innebär hundköpet också inköp av ny bil? Eller bor du i storstad och måste åka kommunalt med hunden dagligen?

Korthårig, långhårig eller strävhårig hund?

Olika raser har olika typer av päls som kräver olika typer av pälsvård. Hur mycket tid och pengar är du beredd att spendera på hundens pälsvård? En hund med lång päls måste oftast borstas dagligen eller veckovis och kan behöva ett bad då och då för att hålla pälsen ren och fin. En strävhårig päls måste trimmas regelbundet. En korthårig päls är lättskött men hunden kan behöva ett täcke när det blir kallt.

Hur mycket är du beredd att motionera din hund?

Vill du bara gå en långsam promenad runt kvarteret eller vill du vara mer aktiv inom olika områden? Var ärlig och realistisk om vad du klarar av – och kom ihåg att hunden behöver motion varje dag. Det går inte att strunta i hunden under veckorna för att ge den en eller två ordentliga långpromenader under helgen. Fundera också på hur du löser promenaderna när du jobbar.