Agria Eläinvakuutus har undersökt på vilka olika sätt husdjur främjar sin ägares mentala välmående. Undersökningen gjordes i november 2019 i samarbete med Xtreme Insights AB och besvarades av 1000 finska djurägare, som har en hund, katt eller häst.

Husdjur minskar känslan av ensamhet

Om du känner dig ensam, spendera tid med ditt husdjur! 84% av alla respondenter kände sig mindre ensam med sitt husdjur. Hundar är bästa sällskapet (87%) följd av katter och hästar på delad andra plats (84%).

Ditt husdjur kan hjälpa dig att hitta nya vänner

Förutom att husdjur minskar ensamhetskänslan, kan husdjur även förbättra de befintliga relationer och till och med hjälpa ägaren att hitta nya vänner. 53% av alla respondenter sa att sitt husdjur har förbättrat ens sociala liv eller lett till att man hittat flera vänner.

Det är lättast att hitta nya vänner om man har en hund eller häst: 76% av hästägare och 67% av hundägare tyckte att sitt djur hade förbättrat det sociala livet. Endast 31% av kattägare var av samma åsikt.

Med hundar och hästar kan en orsak vara att det finns många olika hobbyer och andra aktiviteter man kan göra med sitt husdjur. Med en hund kan man träna exempelvis hunddans, rally-lydnad, nose work eller agility och på så sätt träffa andra hundägare. Man kan även hitta nya bekanta exempelvis i hundparken eller på en hundutställning.

Även med hästar finns det många sorters aktiviteter där man kan träffa nya människor. Dessutom brukar man spendera en hel del tid i stallet, där det kan vara lätt att bekanta sig med andra hästmänniskor eller umgås med sina befintliga vänner där.   

Husdjur är bra för familjerelationer

Husdjur är även bra för familjerelationer. 91% av alla respondenter upplevde att husdjur får familjemedlemmarna att komma varandra närmare. Resultatet var ungefär samma om man hade hund (92%), katt (90%) eller häst (89%).

För många är ett husdjur som en familjemedlem, så det är naturligt att ett husdjur får familjen att komma varandra närmare. Husdjuret ger alla familjemedlemmar ett gemensamt intresse och husdjuret kan få familjen kan spendera mera tid med varandra – antingen hemma eller exempelvis på hundpromenad eller i stallet.

Dessutom svarade över hälften av respondenterna att barndomens husdjur gav lycka och trygghet. Hästar hade den mest positiva effekten (73%), följd av katter (69%) och hundar (62%). Många har alltså fina minnen av husdjuret man hade som barn.