Mat och vattenskål

Tänk praktiskt när du köper mat- och vattenskålar. Det är bra att ha skålar som är lätta att diska och är hållbara.

Hundbädd

Valp som vuxen hund behöver en lugn och skön plats där den kan få vila. Det kan vara bra att tänka på att köpa en bädd eller fäll som enkelt går att tvätta eller torka av om du köpt en valp, då det lätt kan hända olyckor. Många valpar gillar dessutom att tugga på bädden, så håll koll.

Sele eller halsband och koppel

Köp ett koppel och sele eller halsband till hunden. Sele är mer skonsam till hundens hals än halsband och rekommenderas för en hund som drar mycket. 

Välj ett koppel som passar hundens vikt. Ett koppel som är för smalt eller tunnt kan gå av om hunden drar. Ett flexikoppel ger hunden lite mer frihet men den kan vara farlig om man går på trafikerade vägar och vid hundmöten då hunden kan plötsligt springa flera meter bort. 

Mat

Vad ska hunden äta? Oavsett om du köper en valp eller en äldre hund är det alltid bra att höra dig för vad hunden fått för foder innan. Om fodret hunden fått hos sin tidigare ägare eller uppfödare fungerat är det en bra idé att fortsätta ge samma i fortsättningen också.

Hundgodis

Något gott att belöna valpen eller den vuxna hunden med brukar vara populärt. Tänk på att det även är bra att belöna med exempelvis glada tillrop, lek och bus eller kanske en leksak!

Bajspåsar

Glöm inte att plocka upp efter hunden. Se därför till att ha bajspåsar redan från första dagen!

Tandborste

För att undvika att din valp får problem med tänderna när den blir äldre är det bra att vänja hunden att borsta tänderna redan som valp. Ta små steg i början och beröm för att göra tandborstning till en rolig grej för valpen.

Leksak

Den allra första tiden i hemmet kan valpen ha fullt upp med att lära känna sina nya familjemedlemmar och miljöer. Men den lilla valpen brukar snabbt börja undersöka både skor och möbler med sina vassa tänder. Leksaker är bra både för att undvika att valpen tuggar på oönskade saker, men också för att leka med både själv och tillsammans med sina ägare. Även den vuxna hunden uppskattar leksaker. Här finns det mycket att välja på, allt från aktiveringsleksaker till mjukisdjur.

Klotång

Precis som med tandborstning är det bra att vänja valpen vid tidig ålder med kloklippning. Börja försiktigt och ta det i valpens tempo för att inte kloklippning ska bli något jobbigt för hunden.

Redskap för pälsvård

Vissa hundar behöver knappt någon pälsvård alls, medan andra behöver daglig skötsel av pälsen. Ta reda på vad som krävs just för din hund och se till att du har verktygen som krävs hemma. Det kan röra sig om allt från hundschampo till olika typer av borstar.

 

Kom ihåg hundens försäkring också!

Vi rekommenderar att du försäkrar hunden så fort den har flyttat till sitt nya hem. Agria Veterinärvård kan tecknas till alla hundar som är över 6 veckor gamla. Agria Veterinärvård har ingen övre åldersgräns, så den kan tecknas även till äldre hundar och den gäller under hela hundens liv.