Ena dagen är hunden helt frisk, nästa har den en våldsam klåda på en fläck. Fukteksem sitter vanligen på kinden, halsen, nacken eller huvudet, men kan i princip förekomma var som helst på kroppen.

Smärtsam inflammation

Vanligaste symtomen är att hunden krafsar, kliar och slickar sig väldigt mycket. En del hundar ömmar mycket kraftigt vid beröring. Pälsen är oftast lite blöt och ihoptovad på grund av kliandet och slickandet. När man klipper bort pälsen ser man att huden är mycket kraftigt rödfärgad och irriterad. Fortsätter hunden att klia uppstår ett riktigt sår. 

Behandlingen består av att man klipper bort allt hår i området tills man kommer ut på frisk hud. Huden kan vara mycket öm, så var försiktig när du klipper.

Tvätta rent huden med vatten, torka försiktigt och desinfektera med antiseptiskt medel. Veterinären ska kontaktas för att avgöra hur såret sen ska behandlas. Vissa hundar har en benägenhet att få tillbaka fukteksemen, så det är viktigt att följa veterinärens råd.

Får inte klia sig

Eftersom hunden inte får klia sig bör den ha en krage. Om det är olämpligt med krage får man anlägga ett bandage eller sätta ett kraftigt tassbandage på den fot hunden kliar sig med.

Fukteksemen är vanligare sommartid. Det är svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas. Det kan vara kliande insektsbett eller underliggande allergier som gör att fukteksemen blossar upp.

Har du en hund som älskar att bada, bör du vara noga med att skölja ur pälsen med rent vatten och torka hunden väl efteråt. Alternativt – om hunden redan haft upprepade problem med hot-spot, överväg att inte låta hunden bada lika ofta. En långhårig hund kan klippas ner över sommaren, det underlättar både för hundens värmereglering och gör att pälsen torkar fortare efter bad.

Om din hund drabbas av hot spot, gör så här:

  • Inspektera huden
  • Klipp rent in på frisk hud. Observera att vissa hundar kan ha mycket ont
  • Tvätta med vatten och torka
  • Rengör med antispetiskt medel
  • Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage
  • Sök veterinär