När det är minusgrader faller temperaturen fort i en bil som står stilla, även om bilen har varit varm och man har kört den nyligen. Då är bilen inte ett lämpligt ställe för hunden att vistas i under en längre stund.

Det begränsade utrymmet hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe. Kondensen gör att det snabbt kan bli fuktigt och rått.

När det är riktigt kallt ute, kan hunden få förfrysningsskador i utstickande kroppsdelar som öronen och tassarna.

I Sverige har Jordbruksverket en regel om att man inte får lämna hunden i bilen obevakat när det är kallare än -5 grader eller varmare än +25 grader ute. I Finland har vi inte samma regel (än), men det är en bra grundregel att ha i åtanke när man funderar om hunden ska vänta i bilen eller om det är bättre att ta den hem först.

Stor skillnad på promenad och stillasittande

Hundens förmåga att hålla värmen varierar stort beroende på ras och typ av päls.

Raser med tjock päls har givetvis sällan några problem med kylan medan tunnpälsade, smala hundar kan behöva täcke redan från och med hösten.

Gemensamt för alla raser är dock att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse. Så det finns en stor skillnad mellan att gå en rask 15-minuters promenad när det är -10°C ute, eller om hunden sitter i en kall bil lika länge.

Bra att ha med i bilen

För vinterns bilresor är det bra att packa med ett par saker som hjälpen hunden att hålla sig varm.

  • Ett torrt och varmt underlag som hunden kan ligga på, exempelvis efter ett träningspass eller långpromenad
  • En handduk att torka hunden med. Hunden kan nämligen bli ännu kallare om tassarna eller pälsen är fuktiga. 
  • En filt eller hundtäcke, som man kan lägga över hunden om den blivit kall.