De flesta katter gillar värmen och anpassar sig normalt efter temperaturen, det vill säga de tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen och under natten.  

För att göra sig av med överskottsvärme kan katten hässja (flåsa) och värmen avges via munnens slemhinnor.

- Värmeslag är mycket mer ovanligt hos katter jämfört med hundar. Men på de varmaste sommardagarna ska man låta katten vara i fred och se till att katten har möjlighet att komma till ett svalt ställe, säger Marika Melamies, Agria Eläinvakuutus veterinär.

Svalt och skuggigt

Om katten rör sig fritt utomhus söker den sig troligen till skugga.  Det är en fördel om katten har en möjlighet att gå in i ett svalare hus genom till exempel en kattlucka.

Innekatten söker sig till svala rum med bra ventilation. Ofta tycker katterna om att ligga i badrum med klinker eller stengolv eller det rum där solen ligger på kortast tid.

Ventilera på ett kattsäkert sätt

Se till att temperaturen hemma är behaglig även på de varmaste sommardagarna. När du ventilerar hemma, gör det på ett kattsäkert sätt: lämna inte fönster eller dörrar därifrån katten kan smita ut öppna. Om det blir väldigt varmt inne, kan det vara bra att skaffa en fläkt eller luftkonditionering.

Det är osannolikt att katten får värmeslag enbart av att vistas inomhus i lägenhet eller villa, om hemmet är välventilerat.

Symtom på värmeslag

Katten kan ha flera olika symtom på värmeslag som hässjning, oro, vinglighet, ökad salivering, kräkning, diarré och att kattens slemhinnor är röda och torra.

Värmeslag kan leda till medvetslöshet. Om du misstänker att den drabbats av värmelag – ta in djuret i svalka och kyl med svala våta handdukar, särskilt i armhålor och ljumskar. Observera att katten inte får kylas med iskallt vatten.

Katter som har störst risk att bli drabbad av värmeslag är katter som är gamla, sjuka, överviktiga och långhåriga samt kattungar och katter med trånga andningsvägar.

Så här skyddar du katten mot värmeslag:

  • Ställ fram vatten på flera ställen - vid behov även ute
  • Se till att temperaturen hemma är behaglig för katten
  • Lämna inte katten i en varm bil
  • Om katten hässjar – ta in den i svalka och kyl med svala våta handdukar
  • Vid misstanke om värmeslag, kontakta veterinär