Kontakta alltid veterinär snarast om din katt blivit ormbiten.

Många kattägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för katter. I de lindrigaste fallen blir katten bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Katten får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går oftast över med lämplig medicinering och vila.

I de allvarligare fallen får katten kraftiga lever- och njurskador och även hjärtat kan påverkas. Som intensivbehandling får katten ibland ormserum som motgift. Tyvärr så överlever inte alla katter ett ormbett trots behandling.

Alla katter kan bli dåliga av ormbett

Ibland blir katten biten i ansiktet medan bettet i andra fall tar i en eller flera av tassarna. Man vet aldrig på förhand vilken katt som blir dålig men mängden insprutat gift har stor betydelse. En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret. Ormen doserar uppenbarligen olika vid olika tillfällen. Ibland tycks inget gift alls komma, vid andra tillfällen kommer en större dos.

Symtom på att katten blivit ormbiten

rmgiftet är en blandning av flerta gifter eller enzymer som påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen. Vissa enzymer bryter ner vävnaderna och under den processen frigörs kroppsegna substanser som också verkar som gift.

Först märks kanske inte ormbettet så mycket på katten, men efter ett tag blir katten trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli minst dubbelt så tjocka och svullnaden kan sträcka sig ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Farligast att bli biten i tassen

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta katter blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör.

När katten går på benet där ormbettet tagit bidrar musklernas sammandragningar tillsammans med blodcirkulationen till spridning av giftet. Det är därför det är så viktigt att kattens hålls stilla och inte tillåts gå på benet.

Om din katt blir ormbiten - gör så här:

  • Håll katten stilla
  • Kontakta alltid veterinär snarast