Skabbdjuren förökar sig i kattens örongångar och det går att se dem med blotta ögat. Öronen fylls också av svartbrunt torrt sekret som liknar kaffesump.

Oftast är det kattungar och äldre katter som drabbas av öronskabb. Katten kliar sig kraftigt och skakar på huvudet. Den kan också klia upp sår på öronen och halsen.

Öronskabb smittar mellan katter så har du flera katter hemma måste alla behandlas även om det bara är en som visar symtom. Öronskabb kan också smitta till hundar. Hos människa kan öronskabb orsaka öroninflammation.

Bli av med öronskabb

Vanligen behandlas öronskabb genom noggrann rengöring av öronen och inflammationsdämpande örondroppar. Diagnosen ska dock alltid ställas av veterinär som också ordinerar behandling av skabben som ibland kan vara svår att få bukt med.

Rengör örat - och hemmet

Ge samma medicin till alla djur i hemmer, även om bara ett av djuren verkar vara smittad. Det är även bra att städa hemmet ordentligt eftersom skabben kan leva i omgivningen. Rengör eller tvätta alla djurtillbehör som bäddar och filtar noggrant för att minska smittrisken.

Rengör kattens öron regelbundet. Titta och lukta på kattens öron: friska öron är rena och doftfria.