Kattungen ska inte levereras förrän allra tidigast vid tolv veckors ålder.

Raskatt eller huskatt?

När du väl bestämt dig för att köpa katt funderar du kanske på om det är en raskatt eller huskatt du vill ha. En raskatts egenskaper har avlats fram under många år och är oftare lättare att förutse än en huskatts. Raskatten passar också bättre som innekatt än vad en huskatt gör. Huskatter får dock sällan de sjukdomar eller problem som raskatter ibland kan ha. Men om särskilda egenskaper eller utseende inte är så viktigt för dig kan en huskatt vara ett alternativ.

Renrasig katt eller huskatt? 

Hitta din nya familjemedlem

På många webbplatser och i tidningar hittar du annonser med katter till salu. Den som vill göra en extra insats för en katt kan kontakta ett katthem som hjälper till med omplacering av oönskade och hemlösa katter. 

Hjälp en katt från ett katthem

Köpa kattunge

Till dig som tänkt köpa en kattunge vill vi säga grattis till ditt beslut! Det finns en rad saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Innan du köper kattungen ska du be om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande. Be att få träffa mamman, gärna pappan också om det är möjligt, för att se hur de ser ut och hur de verkar vara i temperamentet.

När det är dags att hämta hem kattungen bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som bägge parter ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest samt avmaskad. Du bör få instruktioner om när nästa vaccination och avmaskning ska ske liksom hur du ska sköta utfodringen den närmaste tiden efter hemkomsten.

Kom ihåg att kattungen inte ska levereras förrän allra tidigast vid tolv veckors ålder.

Försäkra din kattunge så fort som möjligt. Vi på Agria hjälper dig gärna att välja bästa försäkringsalternativ för just din katt. Vi har ingen övre åldersgräns - alla katter försäkras.

Kattförsäkring

Hur bor du?

Hur du bor är också en viktig faktor. Bor du väldigt trångt eller tillfälligt är det bättre att vänta med kattköpet. Tänk också på vilket slags område du bor i om du vill kunna släppa ut din katt. Bor du nära stora trafikerade vägar är risken att kattens blir påkörd såklart större. Bor du i lägenhet med balkong bör du näta in balkongen så att katten inte kan falla ned och skada sig illa eller i värsta fall dö.

Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten

Kattsäkra balkongen 

Hjälp med kattpassning

Ifall du är en person som reser mycket måste du också se till att du kan lösa passningen av katten på ett bra sätt. Det bästa är om du känner någon som kan komma hem till katten minst två gånger om dagen och ge den mat, vatten och sällskap. Annars kan ett bra kattpensionat eventuellt vara ett alternativ.

Hur mycket tid spenderar du hemma? Det är en av de viktigaste frågorna som du bör börja med att ställa dig. För även om katten inte är ett flockdjur som kräver lika mycket sällskap som hunden vill de inte spendera hela sina liv ensamma hemma.

Teckna en försäkring

Det är viktigt att teckna en försäkring så fort som möjligt när du fått hem din katt. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det bästa att överta den befintliga försäkringen. När katten förblir oavbrutet försäkrad gäller den nämligen för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad. 

Läs mer om Agrias kattförsäkringar 

5 viktiga råd inför ditt köp av katt

  1. Fundera över om du har tid, råd och möjlighet att skaffa en katt.
  2. Kontakta en uppfödare, annonsör eller katthem för att köpa katten.
  3. Åk till en kattbutik och köp alla tillbehör som en katt behöver: foder, mat- och vattenskål, toalettlåda, klösbräda, korg, halsband och namnbricka eller koppel och sele, klosax, transportbur, leksaker med mera.
  4. Fundera över vilken försäkring katten ska ha och teckna en.
  5. Se till att din katt blir kastrerad vid lämplig ålder, id-märkt och regelbundet vaccinerad.

Vi önskar dig ett stort lycka till i ditt val av katt och hoppas att du och din framtida vän får en fin tid tillsammans!