Innan köpet

Be att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron, inga tecken på diarré eller liknande. Be att få träffa mamman, gärna pappan också om det är möjligt, för att se hur de ser ut och hur de verkar vara i temperamentet.

Leverans

Kattungen ska inte levereras förrän allra tidigast vid tolv veckors ålder.

När det är dags att hämta hem kattungen bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som bägge parter ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest samt avmaskad. Du bör få instruktioner om när nästa vaccination och avmaskning ska ske liksom hur du ska sköta utfodringen den närmaste tiden efter hemkomsten.

Veterinärens besiktningsprotokoll

Intyget från veterinärbesiktningen ska inte vara äldre än en vecka. Be gärna att få se kullsyskonens besiktningsprotokoll också. Om det är något du inte förstår på intyget kontakta veterinären som utfört besiktningen. Fråga hellre en gång för ofta än tvärtom.

Försäkra din kattunge så fort som möjligt! Vi på Agria hjälper dig gärna att välja bästa försäkringsalternativ för just din katt. Alla katter kan försäkras!

Ras

Om du tänker köpa en raskatt: Vänd dig till en uppfödare du känner förtroende för. 

Det är viktigt att välja rätt kattras, så bekanta dig med rasen innan du ska skaffa katt, till exempel genom att läsa om rasen eller besöka kattutställningar. Känner du inte själv till den aktuella rasen så hör gärna med till exempel rasklubben eller en veterinär om det finns några rastypiska problem du bör vara uppmärksam på. Kontrollera hur läget är ibland föräldrar och andra släktingar till din tilltänkta kattunge.

Lycka till!