Det är oftast lättast att borsta tänderna om du låter katten sitta i knät med ryggen mot din mage. Lägg gärna en handuk i knät så du slipper få tandkräm på kläderna.

Är ni två personer som hjälps åt kan den ena fungera som ”stöd” bakom katten medan den andra står framför katten och borstar. Att ställa sig själv framför katten och försöka borsta resulterar oftast i att den backar allt längre bakåt för att försöka komma undan och till slut räcker inte dina armar till längre.

Små rörelser

Tändernas utsidor borstas med små gnuggande rörelser. Du ska vara särskilt noga med tandköttskanten där tandstensbildningen startar. De stora kindtänderna i överkäken är extra utsatta och därför är det viktigt att du kommer åt dem trots att det kan vara svårt. För att borsta insidorna måste du öppna djurets mun. Tryck försiktigt läpparna mot de små kindtänderna tills den gapar.

Om det är svårt att komma åt med tandborste kan du pröva med att linda gasbinda på ett finger och ”borsta” med det istället.

Tandkräm

Vill du ha tandkräm ska du använda en specialtandkräm för katter eftersom den som är avsedd för människor har för stark smak för att uppskattas av djuren. Att använda tandkräm som är speciellt avsedd för djur kan också vara ett bra sätt att göra det hela mer lustbetonat. Det finns bland annat tandkräm med leversmak som många djur tycker om.

Tandsten bildas olika snabbt och därför är det svårt att säga hur ofta du behöver borsta kattens tänder, men en gång i veckan kan vara lämpligt. Att borsta dagligen är givetvis det allra bästa.